Parlementariërs Antillen stappen op

Antilliaanse politici van de partij National Alliance hebben gistermiddag in Philipsburg op St. Maarten een vergadering met Nederlandse parlementariërs verlaten uit protest tegen Hero Brinkman, lid van de Partij voor de Vrijheid (PVV). De Antillianen zijn woedend omdat Tweede Kamerlid Brinkman, die de eilandengroep eerder een „corrupt boevennest” noemde dat moet worden verkocht via marktplaats.nl, daarvoor ook gisteren zijn excuses niet wilde aanbieden. Eerder had fractieleider Geert Wilders zich al in dergelijke bewoordingen uitgelaten.

„Ik had al niet zo’n beste indruk van de Nederlandse Antillen. Dat is met het bezoek hier aan St. Maarten alleen maar bevestigd”, zo reageerde Brinkman tegenover het persbureau ANP na het weglopen van de Antilliaanse politici. „Het is natuurlijk heel erg triest dat in een democratie, al is het een jonge democratie, mensen je de rug toekeren zodra ze een mening horen die hen niet welgevallig is”, vervolgde Brinkman.

Bij de vergadering van de Eilandsraad van St. Maarten en leden van de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer zag Brinkman vier politici van de oppositiepartij Nationa Alliance vertrekken. Brinkman: „Ik ben een vertegenwoordiger van een partij met 600.000 stemmers. Dat is meer dan het dubbele van het totale aantal Antilliaanse kiesgerechtigden. Van mij weglopen vind ik hooghartig en onbetamelijk.”

Volgens Brinkman moeten de Antilliaanse politici luisteren naar wat hij te zeggen heeft. „Want als Antilliaanse politici geld blijven vragen aan Nederland en het verwende jongetje blijven uithangen, zullen steeds meer Nederlanders genoeg krijgen van de Antillen en er afstand van willen nemen.”

Het bezoek van de Nederlandse parlementariërs vindt aan de vooravond plaats van grote veranderingen in de staatkundige verhoudingen . Met de opheffing van het Antilliaanse staatsverband worden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba bijzondere Nederlandse gemeenten, terwijl Curaçao en Sint-Maarten een status aparte krijgen, zoals Aruba sinds 1986 heeft.

Nederland saneert daarbij de Antilliaanse staatsschuld van 2,2 miljard euro, in ruil voor toezicht op overheidsfinanciën en rechtshandhaving.

Dat de nieuwe verhoudingen niet ingaan op de afgesproken datum van 15 december is een publiek geheim, maar staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) wil die knoop formeel alleen in samenspraak met de Antillen doorhakken.