VN-vredesmacht Darfur van start

Een vredesmacht van Verenigde Naties en Afrikaanse Unie heeft vandaag symbolisch de Afrikaanse vredesmacht afgelost die vergeefs heeft geprobeerd een einde te maken aan het geweld in de West-Soedanese regio Darfur.

De nieuwe ‘hybride’ vredesmacht UNAMID moet met 20.000 militairen en 6.000 politiemannen de grootste vredesmissie van de VN in de wereld worden. Maar voorlopig heeft zij slechts 9.000 man onder de wapenen: de 7.000 militairen en 1.200 politiemannen van de Afrikaanse macht plus ruim 800 man versterkingen. De Soedanese regering, die pas na lang aandringen van de buitenwereld heeft ingestemd met de nieuwe vredesmacht, heeft met bureaucratische obstakels een snelle uitbreiding van de vredesmacht belemmerd. Een ander groot probleem is dat er onvoldoende transporthelikopters ter beschikking zijn gesteld waardoor UNAMID voorlopig immobiel is.

De Nigeriaanse commandant van de vredesmacht, generaal Martin Luther Agwal, zei dat 20.000 man het minimum is om enige orde te creëren in het chaotische gebied ter grootte van Frankrijk waar Soedanese legereenheden, geallieerde Arabische milities en talrijke Afrikaanse rebellengroepen actief zijn. Maar volgens hem begint vandaag het proces van verandering.

Anderen waren veel pessimistischer. „Er verandert niets – ze gaan doorbouwen op dezelfde troepen van de Afrikaanse Unie”, aldus Ibrahim Mudawi, hoofd van de Soedanese non-gouvernementele hulporganisatie SUDO in Darfur. De Soedanese regering heeft geëist dat op enkele gespecialiseerde eenheden na, de vredesmacht uit Afrikanen zal bestaan. De AU-macht werd in Darfur gezien als te dichtbij de regering en was mikpunt van rebellengroepen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde samen met 34 andere organisaties dat „de nieuwe hybride vredesmacht in Darfur wordt opgezet om te falen”.

De Soedanese regering beschuldigde gisteren Tsjaad van een inval in het westen van Darfur en luchtbombardementen ter ondersteuning van een rebellengroep. Tsjaad reageerde „verontwaardigd” op de Soedanese beschuldiging. (Reuters, AFP)