Visolie helpt brein tegen Alzheimer

rotterdam. Een bestanddeel van visolie stimuleert in het menselijk lichaam de aanmaak van het eiwit LR11. LR11 helpt bij de afbraak van het eiwit amyloïde. Amyloïde is het belangrijkste bestanddeel van de beschadigende plaques (eiwitafzettingen die dementie-achtige verschijnselen veroorzaken) in de hersenen van Alzheimerpatiënten. LR11 verhindert dus het ontstaan van plaques en beschermt visolie tegen Alzheimer. Dat schrijven onderzoekers van de University of California in Los Angeles in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neuroscience. Hun artikel is op Eerste Kerstdag online gepubliceerd. Het bestanddeel van visolie dat de aanmaak van plaquebestrijdend LR11 stimuleert is het omega-3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA). De onderzoekers toonden het principe aan in celkweken van hersencellen, en in proefdieren die genetisch zo waren veranderd dat ze snel Alzheimer ontwikkelen.