Rellen in Kenia na betwiste uitslag

In Kenia zijn vanochtend opnieuw hevige rellen uitgebroken na de omstreden uitslag bij de presidentsverkiezingen, een aantasting van Kenia’s imago als stabiel Afrikaans land.

President Mwai Kibaki won met krappe meerderheid van zijn rivaal Raila Odinga. Direct na Kibaki’s beëdiging gistermiddag braken er rellen uit. Een verklaring van waarnemers uit de Europese Unie spreekt van „grote vraagtekens” bij de stemmentelling.

Vanochtend waren er onlusten in de sloppenwijken van de hoofdstad Nairobi en er lagen enkele lijken langs de weg. In de havenstad Mombasa staken demonstranten huizen van Kikuyu’s, de stam van Kibaki, in brand. In Kisumu, bolwerk van Odinga, vielen sinds gisteravond twintig doden.

De oppositie weigert de uitslag te accepteren. Het Uhurupark in Nairobi, waar Odinga zich wilde laten beëdigen als de „ware” president, was vanmiddag afgesloten door militairen. Odinga heeft aangekondigd de massabetoging donderdag te zullen houden.

De chaos en vermeende fraude doen afbreuk aan Kenia’s jarenlange reputatie als betrekkelijk stabiel land, als voorbeeld voor de rest van Afrika.

Leden van Odinga’s partij probeerden gisteren het voorlezen van de resultaten te interrumperen waardoor chaos ontstond bij de kiescommissie in Nairobi. Ordetroepen sloten daarop journalisten en partijvertegenwoordigers buiten. De officiële uitslag werd in een kamer voorgelezen met alleen de staatsomroep erbij. Binnen één uur kwam de opperrechter president Kibaki beëdigen. Sinds de overheid gisteren rechtstreekse uitzendingen verbood, zendt de tv cartoons en soaps uit.

Kenia: pagina 5