Rel om terugkeer Mekka-gangers Gaza via Israël

Meer dan 1.100 Palestijnse pelgrims op terugweg uit Mekka naar Gaza, hebben vandaag de tijdelijke kampen in brand gestoken die de Egyptische autoriteiten voor hen hadden ingericht om te verblijven tot een dispuut is opgelost over hun terugkeer naar de Gazastrook.

De Palestijnen arriveerden vanochtend per bus bij de kampen, maar weigerden er hun intrek te nemen. Ze protesteerden daarmee tegen de Egyptische inspanningen hen ertoe te bewegen naar de Gazastrook terug te gaan via de door Israël gecontroleerde grensovergang Aouja. De Palestijnen schreeuwden leuzen tegen de Egyptische president Mubarak en zijn regering omdat zij hen niet in staat stellen terug te gaan via Rafah, dat niet onder Israëlische controle staat. Er zijn zeker tien bekende vertegenwoordigers van de moslimfundamentalistische organisatie Hamas onder de pelgrims, die bang zijn dat ze worden gearresteerd als ze via Aouja teruggaan naar de Gazastrook.

Half december kregen de pelgrims van de Egyptische autoriteiten toestemming via Rafah de Gazastrook te verlaten op weg naar Mekka voor de Haj, de grote pelgrimstocht. De Israëlische regering protesteerde daar toen fel tegen. Volgens haar zouden leden van Hamas en andere radicale groepen bij hun terugkeer geld en wapens het verder door Israël geblokkeerde gebied kunnen binnenbrengen, of in het buitenland worden getraind of instructies ontvangen.

De kwestie begon zaterdag toen ruim 3.000 Palestijnse pelgrims per schip arriveerden in de Egyptische Rode-Zeehaven Nuweiba. Egypte vervoerde vervolgens 1.100 van de pelgrims per bus naar Al-Arish, maar zij weigerden de bussen te verlaten en staken vervolgens de kampen aan. Volgens Hamas heeft de Egyptische regering de morele verplichting de pelgrims weer via Rafah te laten terugkeren. (AP, AFP)