Planetoïde stormt recht op Mars af

Rotterdam. Er is een kans van 1 op 75 dat Mars op 30 januari wordt getroffen door een circa 50 meter grote planetoïde. Deze werd op 20 november ontdekt door astronomen van de Universiteit van Arizona. Uit de tot nu toe gevolgde baan is afgeleid dat `2007 WD5` op 30 januari waarschijnlijk op een afstand van 48.000 kilometer langs Mars zal scheren. Maar gezien de onzekerheden is er een kans van 1 op 75 dat hij met een vaart van 13 kilometer per seconde tegen Mars botst. In dat geval zouden astronomen voor het eerst - met telescopen op aarde en ruimtesondes bij Mars - het ontstaan van zo`n meteorietkrater misschien live kunnen volgen. De planetoïde is even groot als de planetoïde die 50.000 jaar geleden de Arizonakrater in de VS veroorzaakte. Die krater heeft een diameter van 1200 meter en is 175 meter diep.