Philips verlaagt belang in TSMC

Philips heeft zijn belang in de Taiwanese chipfabrikant TSMC opnieuw teruggebracht – tot 5 procent. Het is de derde keer dat het Nederlandse elektronicaconcern aandelen TSMC verkocht sinds het elektronicaconcern op 9 maart van dit jaar besloot zijn belang – van 16,2 procent – in TSMC geleidelijk af te stoten.

Philips wil volgens een woordvoerder minder afhankelijk worden van de sterk fluctuerende mondiale componentenmarkten. Het concern wil zich meer en meer richten op producten voor eindgebruikers, van individuele consumenten tot ziekenhuizen.

Bij de vandaag afgeronde transactie gaat het om 800 miljoen aandelen die aan TSMC zijn terugverkocht en Philips 980 miljoen euro hebben opgeleverd. Dat komt de winst van het concern in het vierde kwartaal van 2007 voor netto 530 miljoen euro ten goede.

In 2010 moet de laatste 5 procent – 1,3 miljard aandelen TSMC – verkocht zijn, zei Philips vandaag. Tegen de huidige koers zou dat 1,7 miljard euro opleveren. De TSMC-aandelen zijn voor Philips niet meer van strategisch belang nu het concern zijn eigen chipdivisie grotendeels heeft afgestoten. Philips verkocht de divisie, die tegenwoordig NXP Semiconductors heet, in 2006 aan een consortium van private-equityfondsen. Philips heeft wel nog een belang van bijna 20 procent in NXP.

Philips is al langer bezig met het afstoten van minderheidsbelangen. In oktober verdiende Philips nog 500 miljoen euro op de verkoop van een belang in LG Philips LCD, de joint venture van Philips en het Zuid-Koreaanse LG die platte beeldschermen maakt. Daarmee bracht Philips zijn belang in dit bedrijf terug van 33 procent tot 19,9 procent.

In 2005 verkocht Philips ook al zijn aandelen in de producent van digitale kaarten Navteq, die op zijn beurt dit jaar werd verkocht aan de Finse mobieletelefoonfabrikant Nokia.

Philips gebruikt de opbrengst van de verkochte aandelen om eigen aandelen in te kopen en om zelf overnames te doen.