Overige films

Bean (Mel Smith, 1997, Engeland). Speelfilmdebuut van Rowan Atkinsons kinderlijk wrede creatie Mr. Bean, ontsierd door onelegant plot over Londense museumsuppoost die in Amerika wordt gehouden voor een briljant kunsthistoricus. Maar de fans zullen smullen. SBS6, 17.25-19.00u.

Erik the Viking (Terry Jones, 1989, Engeland). Voormalig Monty Python-lid Jones presenteert rammelend samenraapsel van Noorse mythologie, stripidioom, trucagesprookje en absurde kolder. Vredelievende viking zoekt magische hoorn in het halfzachte lotusetersland Hy-Brasil. Met Tim Robbins, Mickey Rooney, Terry Jones. RTL7, 18.00-20.00u.

* Who Framed Roger Rabbit? (Robert Zemeckis, 1988, VS). Disney en Spielberg bundelden hun krachten voor grensverleggende combinatie van live action en animatie, die ook inhoudelijk een soepele synthese tot stand brengt tussen het idioom van de private eye en de beeldtaal van de cartoon. Met Bob Hoskins. Net5, 22.10-24.00u.

* Girl with a Pearl Earring (Peter Webber, 2003, VS/Engeland). Speelfilm gebaseerd op gelijknamige roman van Tracy Chevalier. Griet is een dienstmeid in huize Vermeer, waar niet alleen het titelschilderij, maar ook een paar andere Vermeers tot leven komen. Met veel zorg is het zeventiende-eeuwse Delft gestalte gegeven. Scarlett Johansson speelt het meisje, wier oor speciaal voor het maken van het naar haar genoemde schilderij wordt doorboord. Colin Firth is de schilder. BBC2, 22.35-0.05u.

Point Break (Kathryn Bigelow, 1991, VS). Politiethriller met undercover-agent Keanu Reeves moet het hebben van actiescènes voor surfers en parachutespringers. Met Patrick Swayze als maniakale schurk. BBC1, 1.10-3.20u.