Overige films

The Little Vampire (Uli Edel, 2000, VS/Duitsland/Nederland). Een van de eerste Nederlandse CV-films (mede gefinancierd door fiscaal bevoorrechte investeerders) is brave, nauwelijks Nederlandse kinderfilm over negenjarig jochie dat vriendschap sluit met mensvriendelijke vampierfamilie. BBC1, 11.30-13.00u.

* Stuart Little (Rob Minkoff, 1999, VS). Alleraardigste ‘live-action’-film over een eigenwijze muis die wordt geadopteerd door een mensengezin, drijft effectief milde spot met de ongerijmdheden van de adoptiepraktijk. Met Geena Davis als moeder. SBS6, 14.30-16.00u.

* Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin (Ernst Marischka, 1957, West-Duitsland/Oostenrijk). Derde en laatste film in klassieke serie dameskitsch. Aanvankelijk ziekelijke keizerin Romy Schneider weet de harten van de Italianen te veroveren. Ook met Karlheinz Böhm, Magda Schneider. Ned.1, 18.10-20.00u.

Finding Neverland (Marc Forster, 2004, VS/Engeland). In enorm zoetige biopic over J.M. Barrie, de man die Peter Pan schreef, heeft alle verpaupering, vervuiling en ongelijkheid in het Engeland aan het begin van de twintigste eeuw plaats moeten maken voor elegant Victoriaans theaterpubliek, cricket en schilderachtige cottages. Halfgelukte toneelschrijver Johnny Depp valt als een blok voor weduwe Kate Winslett en haar vier jongens. BBC2, 18.30-19.05u.

* Monty Python’s Meaning of Life (Terry Jones, 1983, Engeland). De Britse heren keerden voor deze bioscoopfilm terug naar het van hun tv-werk bekende principe van de bonte verzameling losse sketches. Cannes, waar de film in competitie draaide, had de speciale juryprijs over voor dit absurde, smakeloze en dus oergeestige werkstuk. RTL7, 18.35-20.30u.

* The Lord of the Rings: The Return of the King (Peter Jackson, 2003, VS/Nieuw-Zeeland/Duitsland). Voor de fans was het geruststellend: het derde en laatste deel, 3 uur en 21 minuten lang, was een waardig slot van een magistrale trilogie en de elf Oscars waren dan ook geen verrassing. De drie delen zijn een mijlpaal in de filmgeschiedenis geworden. Regisseur Jackson laat beelden zien zoals die nog nooit te zien zijn geweest. Voor de dialogen hoeft het niet. Het is kijken, met je mond open en je hart in je keel. Ned.3, 20.25-23.35u.

Antonia (Marleen Gorris, 1995, Nederland/België/Engeland). Verdeeld ontvangen, maar met een Oscar bekroond filmsprookje, waarin scenarist-regisseur Gorris magisch-realistisch verslag doet van vier generaties vrouwen in een fictief Zuid-Nederlands dorp tussen pakweg 1945 en 1995. Met Willeke van Ammelrooy, Els Dottermans, Jan Decleir. RTL8, 20.30-22.25u.

* The Color of Money (Martin Scorsese, 1986, VS). Door hoofdrolspeler Paul Newman geïnstigeerd vervolg op diens succesfilm The Hustler (Robert Rossen, 1961). Vijfentwintig jaar later ontfermt de voormalige ‘hustler’ zich over onstuimige ‘poolplayer’ Tom Cruise en belandt in een moreel vacuüm. Ook met Mary Elizabeth Mastrantonio. BBC1, 2.10-4.05u.

* Out of the Past (Jacques Tourneur, 1947, VS). Klassieke film noir pur sang wordt wel de definitieve flashback-film genoemd. Private eye Robert Mitchum wordt verliefd op de, in opdracht van louche zakenman Kirk Douglas opgespoorde femme fatale Jane Greer. Schroeiende dialogen en opmerkelijke lichtpatronen. In 1984 herfilmd als Against All Odds. BBC2, 3.10-4.45u.