Nieuwe video over dood van Bhutto

Aanhangers van Benazir Bhutto rijden door de smeulende straten van Karachi, na dagen van rellen om de gewelddadige dood van de oppositieleidster. Foto AP Pakistani supporters of slain opposition leader Benazir Bhutto drive through smoldering streets in Karachi, Pakistan after days of rioting Sunday Dec. 30, 2007. (AP Photo/David Guttenfelder) Associated Press

Nieuwe video-opnames van de moord op de Pakistaanse oppositieleider Benazir Bhutto en een medisch rapport dat ruimte voor interpretatie openlaat hebben vandaag nieuwe twijfel gezaaid over de officiële uitleg over haar dood. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk de roep om een onafhankelijk en internationaal onderzoek versterken. De Pakistaanse regering heeft gisteren buitenlandse hulp afgewezen.

Op de video-opnames, getoond door de Britse televisiezender Channel 4, is een man te zien die van een paar meter afstand een pistool afvuurt op Bhutto terwijl zij door het open dak van haar gepantserde auto aanhangers begroet. Zij valt terug in de auto net vóór een explosie, kennelijk gedetoneerd door een tweede man, de wagen schokt.

Bhutto’s medewerkers, onder wie een functionaris die haar naar een ziekenhuis bracht, zeggen er zeker van te zijn dat ze werd neergeschoten. De regering houdt vol dat ze niet door een kogel werd getroffen, maar de dood vond toen haar hoofd door de kracht van de explosie tegen het autodak sloeg. Daarbij verwijst ze naar een rapport van artsen in het ziekenhuis waar ze stierf. Maar een kopie van dat rapport zegt dat de artsen zich er niet over uitlaten of Bhutto is neergeschoten of niet. De kopie werd aan journalisten toegestuurd door een prominente advocaat en oppositie-aanhanger, Athar Minallah, die lid is van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Benazir Bhutto’s aanhangers hebben de regering verantwoordelijk gesteld voor de moord, terwijl de regering zelf zegt bewijs te hebben dat het islamitische terroristennetwerk Al-Qaeda, met name Al-Qaedaleider Baitullah Mehsud, achter de moord zit. Een woordvoerder van Mehsud sprak later echter tegen dat hij de moord had georganiseerd. „Ik ontken dat ten sterkste”, aldus de woordvoerder per telefoon vanuit een onbekende locatie. „Tribale mensen hebben hun eigen gewoonten. We vermoorden geen vrouwen”, zei hij.

Een woordvoerder van de PPP zei dat de regering hard bewijs moet tonen. „Het is moeilijk te geloven dat ze zo incompetent zijn dat ze deze hele zaak op zo’n armzalige manier aanpakken en zoveel twijfel creëren”, aldus oppositie-advocaat Minallah. Talat Masood, een ex-generaal en nu analist op veiligheidsgebied, zei dat de regering „volstrekt stupide” was dat ze al een dag na haar dood met vaste conclusies over de toedracht was gekomen. (AP, Reuters, AFP)