next year: Rodaan

Rodaan, schrijver/dichter. Geboren in Irak, woonde acht jaar in Nederlandse asielzoekerscentra, en voltooide gisteren zijn derde roman, Dorstige Rivier, die in april moet verschijnen bij Meulenhoff/Manteau.

Van wie of wat wilt u in 2008 niets meer horen?

„Ik wil niets meer horen van Dr. Phil. Er is een vrouw die ik heel leuk vind, maar elke keer als ik bij haar ben om te kletsen, moet ik een uur lang naar Dr. Phil luisteren. Als zij praat, zegt ze niet ‘dat heeft mijn moeder gezegd, of mijn vader of mijn baas’, maar ‘Dr. Phil’. Ze is officieel bezet door Dr. Phil.”

Van wie of wat wilt u juist meer horen?

„Ik wil meer horen van mijn moeder. Elke keer als ik haar stem hoor, word ik enthousiast voor het leven. Het kind diep in mij springt naar boven. Ik krijg zin om te zwemmen, te rennen, te eten. Ze baart mij elke keer door haar stem, zoals ze ooit deed door haar baarmoeder. Ze woont trouwens in Baghdad en soms is het moeilijk om haar te bereiken.”

Wat gaat u volgend jaar minder doen?

„Ik ga minder in Nederland zijn. Alleen voor optredens en bezoek aan vrienden. Ik heb geen zin meer in al dat gezeik over mij als buitenlander.”

Wat gaat u juist meer doen?

„Meer denken aan de cirkel van de natuur. Ik ga meer in de natuur plassen om geen liters drinkwater weg te spoelen. En ik wil volgend jaar bevrijd worden van machines en apparaten. Televisies, dvd-spelers, cdspelers, recorders, videospelers, computers. Die apparaten neuken mijn tijd. Ze eten uren van mijn dag op. Ik ga meer contact maken met het park, de junkies, de eenden, de dieren in de kinderboerderij, de kanalen. Weg met apparaten en kabels.”