next year: Ramy El-Dardiry

Ramy El-Dardiry, studeert af (technische natuurkunde) aan het FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam. El-Dardiry beschreef samen met zijn broer Timor in nrc.next hun persoonlijke religieuze ontwikkeling. Ze pleiten voor minder aandacht voor de letterlijke tekst van de Koran in het debat over de islam.

Van wie of wat wilt u in 2008 niets meer horen?

„Van op angst gebaseerde politiek, omdat zulke politiek verveelt en bestaande problemen vaak alleen maar groter maakt. Tijdens een kerstdiner hadden we het over de Polen. Het viel me op dat de toon zo negatief was. Die insteek snap ik niet. Je kunt je beter afvragen: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we het er samen met die Polen iets van maken.”

Van wie of wat wilt u juist meer horen?

„Van België. Nederland keert elk jaar meer in zichzelf. Er is maar een aantal Nederlandstalige landen in de wereld, en twee daarvan liggen naast elkaar. De intellectuele uitwisseling is evenwel nihil. De Vlaamse romans die Nederland de afgelopen jaren wel hebben bereikt, waren een genot om te lezen.”

Wat gaat u volgend jaar minder doen?

„Iets minder fastfood naar binnen werken. Ik maak lange dagen op een laboratorium en heb vaak geen tijd meer om fatsoenlijk te koken.”

Wat gaat u juist meer doen?

„Dit wordt het jaar van de muziek. Ik wil piano leren spelen. Laatst leerde een vriend me de octaven. Het wordt wel vaker gezegd, maar ik merkte echt dat je muziek een beetje kunt zien als wiskunde. Er zit logica in. Schitterend.”