next year: Jean-Marc van Tol

Jean-Marc van Tol, tekenaar van Fokke & Sukke. Begon in 2007 zijn eigen uitgeverij Catullus.

Van wie of wat wilt in 2008 niets meer horen?

„Paris Hilton, Britney Spears en Amy Winehouse. Niet alleen omdat ik er misselijk van word dat ze zo treurig met hun leven omgaan, en dat andere mensen dat blijkbaar belangrijk genoeg vinden om daar constant over te lezen, maar ook omdat ik denk dat deze vrouwen gebaat zullen zijn bij een leven in de luwte. Als zij van hun aandachtsverslaving af komen, lukt het ze misschien ook hun leven weer een beetje op orde te krijgen. Ik heb medelijden met hen. Je weet dat het op korte termijn verkeerd gaat aflopen als zij geen professionele hulp krijgen.”

Van wie of wat wilt u juist meer horen?

„Wilfried de Jong. Alles wat hij doet is interessant. Zoals nu weer die 24-uursinterviews: vol bewondering volg ik dat. En Joris Luyendijk. Ik werd ooit eens door een student gebeld om een tekening voor een internationale actie te leveren. Die jongen was to the point, snel, slim. Dat was Joris. Sindsdien heb ik hem altijd gevolgd. Meer van Joris maakt een beter medialandschap in Nederland!”

Wat gaat u volgend jaar minder doen?

„Werken. Ik werk nu te hard. Het succes van Fokke & Sukke is zo uit de hand gelopen dat ik al bijna een dagtaak heb aan alle mailtjes en verzoeken. Omdat ik ook onze eigen uitgeverij bestier, werkte ik het afgelopen jaar soms 18 uur per dag. Dat kan niet. Hoewel het werk heel leuk is, wil ik ook tijd overhouden voor andere dingen. Ik zeg al heel veel ‘nee’, maar in het nieuwe jaar ga ik rigoreus alles weigeren (tenzij het héél leuk is).”

Wat gaat u juist meer doen?

„Sporten. Ik heb het laatste half jaar te weinig gesport, omdat ik dacht dat ik geen tijd had. Dat is natuurlijk onzin. Voor sporten moet je tijd maken. Ik vind het erg lekker om hier in Soest de Blauwe Paaltjes te lopen, een rondje van bijna 5 kilometer rond de Soester Duinen. Oké, ik ren hem niet supersnel, maar het geeft wel een heerlijk gevoel. iPod op je kop, de Barenaked Ladies op en lekker rennen door de natuur. Je zou het eigenlijk elke dag moeten doen.”