next year: Jan-Hein Kuijpers

De laatste nrc.next van 2007 blikt vooruit op het volgende jaar. In de serie ‘next year’ vertellen vijftien mensen wat ze wel en níet willen in 2008.

Jan-Hein Kuijpers, advocaat. Op vakantie na het proces tegen cliënt Willem Holleeder.

Van wie of wat wilt u in 2008 niets meer horen?

„Van politici die zich met strafzaken menen te moeten bemoeien, terwijl ze daar geen fluit verstand van hebben. Het strafproces wordt met uitlatingen van dergelijke lieden vervuild, met als uiteindelijk gevolg dat rechtbanken onder zware druk komen te staan, en de wetgeving nog strakker wordt aangehaald, als ze eens zouden durven vrijspreken.”

Van wie of wat wilt u juist meer horen?

„Van personen die optimistisch en kordaat in het leven staan en daarmee elke dag glans geven – daar zijn er veel te weinig van. Gelukkig heb ik er wel een aantal om me heen, zoals mijn vriendin Renata, die zwanger is, en mijn oom Herman, de rust zelve.”

Wat gaat u volgend jaar minder doen?

„Van premissen uitgaan. Elke premisse dient tegenwoordig waterdicht te worden bewezen, en dat zou eigenlijk niet hoeven. Jammer. Het zal wel weer overwaaien, maar tot het zover is, kan ik niet achteroverleunen.”

Wat gaat u volgend jaar juist meer doen?

„Nog meer kabaal maken in de rechtszaal, en niet alleen daar als het even uitkomt. Steeds als ik signaleer dat er concessies worden gedaan aan de rechtstaat. Het is zwaar weer in het strafrecht.”