next year: Elsie de Brauw

Elsie de Brauw, actrice. Won dit jaar een Gouden Kalf voor beste actrice met haar rol in de film Tussenstand (Mijke de Jong, 2007)

Van wie of wat wilt u in 2008 niets meer horen?

„Volgend jaar wil ik niets meer te maken hebben met betweterige mensen. Mensen die afkeurend kijken als ik hun inziens mijn auto ietsje te veel naar rechts of naar links heb geparkeerd, of als de wielen niet helemaal kaarsrecht langs de stoeprand staan, of als mijn hond iets te ongecontroleerd de hoek om komt rennen, of als ik toch nog een klein eindje doorrij op de lekke achterband van mijn fiets, of als ik mijn volle winkelmandje door de supermarkt schop omdat ik allebei mijn handen al vol heb met boodschappen. Mensen die niet kunnen glimlachen om of op z’n minst begrip kunnen opbrengen voor afwijkingen.”

Van wie of wat wilt u juist meer horen?

„Volgend jaar wil ik heel graag meer horen van mensen die ongevraagd en geheel belangeloos warmte en vrolijkheid kunnen geven. Zoals de bloemenverkoper tegenover het huis van mijn moeder in Den Haag. Helaas weet ik zijn naam niet, anders zou ik bij deze iedereen naar zijn bloemenstal sturen. Deze hartverwarmende man zag dat ik het heel koud had op maandag 19 december, terwijl ik met een verkleumde hand euro’s op de toonbank legde om een kerstkrans met een kaars voor mijn moeder te kopen. Hij zag het, en vroeg of hij mij niet even zou verwarmen. Niet opdringerig of insinuerend, gewoon aardig en hartelijk. Ik zei ‘ja graag’ en voordat ik het wist, sloot de onbekende bloemenman mij in zijn armen. Zo stonden we daar een paar minuten in een wat onwennige, maar o zo welkome omhelzing. Mijn koude avond was een warme geworden.”

Wat gaat u in 2008 minder doen?

„In 2008 ga ik proberen om me minder te ergeren. Ergernis vind ik een volstrekt nutteloos en energieverslindend gevoel. Het is volgens mij ook geen directe emotie, maar een reactie op je eigen gevoel van onmacht. Dus niet ergeren aan mensen, maar ook niet aan haakjes die ineens afbreken, spullen die uit je handen vallen, melk die op is, flesjes die in je tas ontploffen, enzovoorts.”

Wat gaat u in 2008 meer doen?

„Volgend jaar ga ik me meer toeleggen op lesgeven en het coachen van jonge acteurs en studenten, omdat ik dat een plicht vind. Ik heb zo langzamerhand wel het gevoel dat ik wat kan en dus wat over te dragen heb, en tot nu toe heb ik mij eigenlijk voornamelijk op mijn eigen spelen geconcentreerd. In januari geef ik een masterclass aan het conservatorium in Gent – nog geen idee hoe dat precies moet, maar ik ga het gewoon proberen.”