Minas Tenis Clube wint 22ste basketbalweek

De basketballers van het Braziliaanse Minas Tenis Clube hebben gistermiddag de traditionele basketbalweek in Haarlem gewonnen. De Zuid-Amerikaanse kampioen versloeg in het Kennemer Sportcenter de verjongde nationale ploeg van Israël in de finale: 92-77. EiffelTowers uit Den Bosch eindigde als derde.

De jeugdinternationals van Israël, van wie er drie wegens clubverplichten al waren vertrokken uit Haarlem, gingen tot aan de rust gelijk op met Minas Tenis Clube. Daarna wist de ploeg van de Braziliaanse bondscoach Flavio Davis Furtado een 51-50 stand uit te bouwen tot de overwinning. Belangrijk voor Minas Tenis Clube was guard Facundo Sucatzky, een van de beste spelers in Zuid-Amerika en in Haarlem verkozen tot meest waardevolle speler (MVP).

Landskampioen Den Bosch, dat vorig jaar in de finale Israël had verslagen, won van het Braziliaanse Conti Assis. De ploeg van coach Randy Wiel leidde bij rust met 45-42 en gaf de voorsprong niet meer weg: 92-88. MyGuide uit Amsterdam, de tweede Nederlandse deelnemer van het tiendaagse toernooi, was eerder in de groepsfase gesneuveld.

Toernooidirecteur Frank Voskuilen schaarde de 22ste editie van wat officieel de Amsterdam Haarlem Basketbalweek (AHBW) heet in sportief opzicht in zijn persoonlijke toptien. „Maar de publieke belangstelling was minder dan verwacht. Een uitverkochte finale hoort erbij en dat was niet het geval.” De basketbalweek trok 14.500 toeschouwers, waar er 16.000 waren begroot.

De basketbalweek, die na een mislukte heen-en-weerverhuizing tussen Haarlem en Rotterdam van 2001 tot 2005 vier keer niet doorging, wordt in december 2008 in Amsterdam gehouden. Het toernooi tussen Kerst en nieuwjaar is overgenomen door de stichting BV Slam, van onder anderen de basketbalminnende zakenman Roel Pieper. Inclusief de afgelopen basketbalweek wordt het toernooi zes jaar beurtelings in Haarlem en Amsterdam georganiseerd.

De eerste AHBW in Amsterdam vindt waarschijnlijk plaats in Sporthallen Zuid, nabij het Olympisch Stadion. Voskuilen. „Tot op dit moment hebben wij nog niet nadacht over Amsterdam. Maar doordat wij garantie hebben voor zes jaar, kunnen we nu op 2 januari al beginnen met teams benaderen.”

Vooruitkijkend noemde Voskuilen elke Amerikaanse ploeg die buiten de profcompetitie NBA speelt „niet meer interessant” voor de basketbalweek. „Ik denk niet dat een college-team hier zou winnen. Dan zouden jongens tegen mannen spelen.”

    • Michiel Dekker