`Mbeki zit niet achter aanklacht Zuma`

Johannesburg. De openbare aanklager van Zuid-Afrika heeft ontkend dat president Thabo Mbeki achter de aanklachten tegen ANC-leider Jacob Zuma zit. Dat hebben lokale media zondag gemeld. De Nationale Openbare Aanklager (NPA) heeft Zuma vrijdag aangeklaagd wegens corruptie, fraude, het witwassen van geld en afpersing. De timing van de aanklachten zorgde ervoor dat aanhangers van Zuma de president ervan beschuldigden dat hij de nieuwe ANC leider probeert te ondermijnen. Zuma versloeg Mbeki in de race om het partijleiderschap. Maar de Sunday Independent berichtte dat NPA-hoofd Moketedi Mpshe ontkent dat zijn agentschap door de president zou zijn beïnvloed. ”Het is absolute onzin. (Mbeki) wist niet eens dat we Zuma gingen aanklagen of wat de aanklachten waren.”