Letterman sluit eigen pact met stakende schrijvers

David Letterman heeft een doorbraak geforceerd in de nu twee maanden durende staking door schrijvers van films en tv-shows. De Late Show with David Letterman hervat woensdag de uitzendingen, inclusief door schrijvers bedachte grappen.

De talkshow is in tegenstelling tot andere praatprogramma’s eigendom van de presentator zelf. Lettermans productiebedrijf Worldwide Pants heeft na twee weken onderhandelen een eigen overeenkomst met de schrijversvakbond gesloten.

Volgens de Writers’ Guild of America bewijst de overeenkomst dat de organisatie een oplossing zoekt voor het ingrijpendste arbeidsconflict in de entertainmentsector sinds twintig jaar. De film- en televisieschrijvers in Hollywood en New York staken voor een betere beloning uit internet- en dvd-opbrengsten. De studio’s weigeren de schrijversbeloningen te verhogen omdat het onduidelijk zou zijn hoe de inkomsten uit internet zich ontwikkelen. „Dit is geen oplossing voor de staking, die helaas voortduurt en het leven van duizenden verstoort”, zei Letterman.

Ook talkshowpresentatoren zoals Jay Leno en Conan O’Brien gaan ondanks de voortdurende staking overmorgen weer aan het werk – zij het in hun geval zonder schrijvers. Het is onduidelijk welke acteurs uit solidariteit met de stakers weigeren in deze programma’s te verschijnen.

Tientallen populaire televisieprogramma’s, zoals Desperate Housewives en Grey’s Anatomy, zijn bij gebrek aan nieuw materiaal van tv gehaald. Amerikaanse tv-zenders hebben hun winterprogrammeringen moeten aanpassen.

Drie grote prijzenshows lijden ook onder de staking. Het goedbekeken People’s Choice Awards van CBS (films, acteurs, muziek) van 8 januari wordt nu geen live avondvullend programma, maar een aaneenschakeling van vooraf opgenomen filmpjes waaraan geen schrijvers te pas zijn gekomen.