Lange gangen en (dooie) meisjes in witte jurken

De sneeuw die het sinistere Overlook Hotel in The Shining van de buitenwereld afsluit, blijkt van zout. Dat ging goed totdat het tijdens de opnames echt ging sneeuwen en de set in een drabbige bende veranderde. De zenuwslopende klassieker werd door meer rampen getroffen, zo vertelt dochter Vivian Kubrick bij haar documentaire Making The Shining.

Een stukje van het originele filmmateriaal bleek onherstelbaar bekrast, terwijl de scène niet kon worden overgedaan omdat de set in vlammen was opgegaan. Op oudere dvd’s kun je die beschadiging nog zien, op deze nieuwe gerestaureerde versie niet meer. Een vooruitgang is dat eigenlijk niet, want met het wegpoetsen van zulke onvolkomenheden verdwijnt ook het mooie verhaal erachter.

Voor andere problemen zorgden de legendarische wrijvingen tussen Kubrick en actrice Shelley Duvall, die tot waanzin werd gedreven door de sarrende regisseur. Terwijl Duvall met pruillip over haar haaruitval klaagt, reageert Kubrick ijskoud: „Ik heb geen medelijden met Shelley, want dat helpt toch niets.”

Achteraf bleek haar zenuwcrisis juist een prima voorbereiding voor haar hysterische glansrol, maar het zijn vooral de stille scènes met de lange gangen en de meisjes in witte jurken die je nog steeds verstijfd achterlaten.

dvd

The Shining

Regie: Stanley KubrickMet Jack Nicholson, Shelley Duvall. € 14,99 *****