Kunst van het Jaar: Hans den Hartog Jager

Peter Friedls giraf op Documenta A couple watches Austrian artist Peter Friedl's preserved and stuffed giraffe 'The Zoo Life' during the documenta 12 international art show in Kassel, June 13, 2007. The show, which runs from June 16 to September 23, is one of the world's most important modern art exhibitions. It was first held in 1955 and runs every five years. REUTERS/Alex Grimm (GERMANY) REUTERS

1. Documenta, Kassel

2. Louise Bourgeois, Tate Modern, Londen

3. The Painting of Modern Life, Hayward Gallery, Londen

4. Andy Warhol, Stedelijk Museum, Amsterdam

5. Jeroen de Rijke/Willem de Rooij, K21, DüsseldorfHet is niet anders: wie de beste kunst wil zien moet tegenwoordig naar het buitenland, zelfs voor Nederlandse kunstenaars als De Rijke/De Rooij. Hoe goed Keith Tyson in De Pont ook was of Gavin Turk in het GEM, ze kunnen niet op tegen de contacten, de know how en het geld van instituten als de Tate of de Documenta – wat de prestatie van het Stedelijk met Warhol overigens alleen maar groter maakt.