Kroatië: minister treedt af na jagen met `oorlogsmisdadiger`

Zagreb. De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken is afgetreden nadat er foto`s zijn opgedoken van zijn jachtvakantie met een gepensioneerde generaal die van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd. Ivica Kirin zei zaterdag in een brief aan premier Ivo Sanader dat hij het incident ”betreurt en zijn excuses aanbiedt”. Eerder waren in Kroatische kranten foto`s gepubliceerd van hem met ex-generaal Mladen Markac en een gedood wild zwijn. Markac (52) is zaterdag gearresteerd in zijn huis in de Kroatische hoofdstad Zagreb en overgebracht naar Den Haag, waar hij terecht zal staan voor de moord op tientallen Servische rebellen in 1995. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag eiste dat Markac naar Nederland zou worden gebracht omdat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating in 2004 heeft gebroken. Hij mocht Zagreb niet verlaten zonder toestemming. Kirin was als minister verantwoordelijk voor de controle op het naleven van de voorwaarden.