Koudere lucht nadert

De eerste dagen van het nieuwe jaar zullen aan de koude kant zijn. Vooral woensdag en donderdag lijken heel wat regio’s niet of nauwelijks boven het vriespunt uit te komen. In combinatie met een straffe oostelijke wind, kun je dan zelfs spreken van ‘een snijdende kou’.

Het weer tijdens de jaarwisseling is rustig. Er is geen wind en bewolking en nevel voeren de boventoon. Bovendien vormt zich gemakkelijk mist en kan vuurwerk de mist snel verdichten. Lokaal zal het ook wat miezerig zijn. Wie buiten proost op het nieuwe jaar, heeft het ‘t koudst in de regio’s langs de oostgrens en in het noordoosten; tussen 0 en 2 graden.

Op nieuwjaarsdag kunnen er nog steeds her en der druppels regen vallen. Het is grotendeels bewolkt en tamelijk nevelig. Door het uitblijven van een briesje kunnen mistbanken hardnekkig lang blijven hangen. De temperatuur loopt uiteindelijk op naar amper 1 graad in de langdurige mistgebieden, elders naar 2 tot 4 of 5 graden.

In de nacht naar woensdag zijn er opklaringen en gaat het veelal 2 tot 4 graden vriezen. Woensdag overdag steekt er een stevige oostelijke wind op en wordt het zo’n +1 graad. Ook donderdag en vrijdag zullen winters aanvoelen, waarbij er zelfs lokaal wat motsneeuw kan vallen. Vervolgens lijkt tijdens het weekeinde mildere lucht binnen te dringen, die gepaard gaat met neerslag.