Kenia: rellen na stembusuitslag

Een Keniaanse vrouw blust de smeulende resten van haar huis, na de rellen die gisteren uitbraken bij de verkiezingsuitslag. Foto AFP A woman (R) uses a pot to douse the smoldering remains of her home and business after fresh violence linked to the disputed presidential poll erupted in the Mathare Slum 30 December 2007. Mwai Kibaki was re-elected as president of Kenya, according to full results released today by the electoral commission. Observers had anticipated that nationwide riots could break out if Kibaki was declared the winner, despite appeals for calm from all parties and international observers AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT AFP

Met een krappe meerderheid heeft de zittende president Mwai Kibaki (75 jaar oud) gisteren de presidentsverkiezingen van Kenia gewonnen. Onmiddellijk na de bekendmaking braken er op verscheidene plaatsen in het land rellen uit waarbij zeker tien doden vielen. Volgens de oppositie is er gesjoemeld met de uitslagen en westerse topdiplomaten noemen de uitslag „niet geloofwaardig”.

Er stond veel op het spel bij de verkiezingen in Kenia, een land met 37 miljoen inwoners. Zelden verliep in een Afrikaans land de race voor het presidentschap zo competitief, nooit eerder dreigde in Oost-Afrika een zittende president door kiezers te worden afgewezen. Als zulke spannende verkiezingen ordelijk zouden zijn verlopen, had dat kunnen bijdragen aan het beeld van Kenia als een van de meest stabiele landen in Afrika. De berichten over fraude zijn echter talrijk. De oppositie heeft geweigerd de uitslag te accepteren en kondigde aan vandaag zijn kandidaat, Raila Odinga, ook tot president te willen benoemen.

Samwel Kivuitu, hoofd van de Verkiezingscommissie, verklaarde zaterdag dat in enkele kiesdistricten zijn ambtenaren zoek waren en er met de uitslagen vandoor waren gegaan. De televisie toonde beelden van vernietigde stembussen en vaak waren de lokaal bekendgemaakte uitslagen verschillend van de uitslagen die werden voorgelezen door de Verkiezingscommissie in Nairobi. Waarnemers uit de Europese Unie zetten „grote vraagtekens” bij het tellen van de stemmen. „Onze waarnemers zijn weggestuurd bij verscheidene centra waar stemmen werden geteld”, aldus de EU-delegatie.

De officiële uitslag – 4,5 miljoen stemmen voor Kibaki, 4,3 miljoen voor Odinga – werd in een afgesloten kamer voorgelezen met alleen de staatsomroep aanwezig. Binnen één uur kwam de opperrechter Kibaki op een kleine bijeenkomst inhuldigen.

Bij de tegelijkertijd gehouden parlementsverkiezingen behaalde de ODM van Odinga een meerderheid in het parlement. Twintig ministers van Kibaki verloren hun zetel.