Italië helpt Libië in strijd tegen migratie

Rome. Italië en Libië zijn zaterdag overeengekomen om gezamenlijk te patrouilleren langs de Libische kust om bootvluchtelingen tegen te houden. Het akkoord voorziet in een samenwerking tussen grenspolitiemedewerkers van beide landen. Italië levert zes patrouilleschepen die bemand zullen worden door Italiaanse en Libische medewerkers. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten, nadat het akkoord in de Libische hoofdstad Tripoli was getekend. In het verleden heeft Italië al Libische politieagenten opgeleid en de regering in Tripoli erop gewezen harder op te treden tegen mensensmokkelaars. Jaarlijkse proberen duizenden mensen de Middellandse Zee over te steken in de hoop om de kust van Italië of Malta, en daarmee de Europese Unie, te bereiken. Vaak worden ze vervoerd in te kleine bootjes. Veel migranten halen het niet en overlijden tijdens de reis.