Internet Weblog van de dag

Tweede huis Frankrijk, juli '01.Dorpje in de Haute Saone, Noroy les Jussey. foto Leo van Velzen/nrc.hb. Velzen, Leo van

Vakantiehuisjes. Minister Jacqueline Cramer (VROM) gaat de provincie Gelderland en gemeenten op de Veluwe dwingen permanente bewoning van vakantiehuisjes toe te staan of te verbieden maar in elk geval af te stappen van verbieden zonder te handhaven. Dat meldt Aertjan Grotenhuis op weblog Geld.

Hij blogt: „Een dergelijk gedoogbeleid wordt door sommige gemeenten nu gehanteerd omdat de provincie een strenge aanpak voorstaat die geen ruimte laat voor het legaliseren van de al lang permanent bewoonde vakantiehuisjes. De minister komt – mede naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer- met een wetsvoorstel dat de nu vaak illegale bewoning onder strikte voorwaarden legaliseert. Dat ‘generaal pardon’ zou omstreeks de zomer van 2009 van kracht worden voor dan nog niet geregelde gevallen; het wetsvoorstel wordt medio 2008 ingediend. Tot die tijd kunnen de lokale overheden zelf kiezen tussen het legaliseren, bijvoorbeeld door de wijziging van een bestemmingsplan of het aanpakken van de illegale bewoning.

Dat laatste kan leiden tot schijnende situaties bij ouderen die soms meer dan tien jaar in de vakantiebungalow wonen. Daarom zijn verscheiden gemeenten tegen hard ingrijpen.

Voor meer verhalen over belastingen, financiële planning en filantropie ga naar: nrc.nl/geld