Internet Weblog van de dag

Sporten voor Tibet. In zijn sportblog kijkt redacteur Guus van Holland vooruit naar de Olympische Spelen, die volgend jaar worden gehouden in China, in het bijzonder naar de verhouding tussen China en Tibet.

„Tibetanen sporten ook, net als wij, net als Chinezen. Ze doen aan paardenraces, polo, boogschieten, worstelen, yakraces; en ze doen aan basketbal, cricket, atletiek, wielrennen, tafeltennis en aan voetbal. Maar op de Olympische Spelen van 2008, in Peking, mag geen Tibetaan meedoen. Alleen als hij onder Chinese vlag deelneemt. (...)

Tibet wordt sinds een jaar of vijftig bezet door China. Wie zich Tibetaan noemt, kan zich in China maar beter uit de voeten maken. Wie het woord Tibet in de mond neemt of – nog gedurfder – de naam van hun spirituele leider, de veertiende Dalai Lama, Tenzin Gyatso, wacht onvermijdelijk een celstraf. China neemt het met de mensenrechten niet zo nauw – zeker niet in Tibet. (...)

Over de hele wereld worden nu campagnes gevoerd om aandacht te krijgen voor de Chinese onderdrukking. Team Tibet is opgericht, een ploeg van ongeveer dertig Tibetaanse sporters in ballingschap. Het wordt gesteund door sporters uit Duitsland, Oekraïne, Slowakije, Zwitserland en meer supporters uit tachtig landen. Maar Nederlanders? Durven die niet.

Meer over China en Tibet op nrc.nl/sportblog.