In New York kan je voorlopig beter winkelen dan beleggen

De problemen van 2007 zijn de problemen van 2008. De kredietcrisis blijft mondiaal de effectenbeurzen beheersen. Waar moet de belegger heen komend jaar? Naar Afrika wellicht?

Eind december is de periode van goede voornemens, terugblikken en voorspellen. Ook beursanalisten doen daaraan mee. Wie weet welke aandelen het goed doen in het nieuwe jaar en wie weet welk land met zijn index de rest van de wereld zal verslaan?

De prognoses voor 2008 zien er doorwrocht uit en de banken en analisten wegen in dikke rapporten zorgvuldig hun keuzes. De toppers voor 2008? Azië natuurlijk, en Europa. De gezondheidszorgsector en de telecom. De Verenigde Staten moeten worden gemeden. En wie weet is er winst te halen in Afrika.

Maar het turen in de toekomst is moeilijk en voorspellingen worden meestal snel ingehaald door de actualiteit. Slechts een enkeling had eind 2006 rekening gehouden met het uitbreken van de kredietcrisis. De problemen op de Amerikaanse huizenmarkt waar veel bezitters van risicovolle hypotheken niet meer aan hun aflossingen bleken te kunnen voldoen, gaf de beurzen in februari al een gevoelige tik. De echte dreun volgde in de zomer toen bleek dat de crisis veel diepgaander was en de meeste voorspellingen voor het jaar definitief de prullenbak in konden.

Wat zal in 2008 de financiële markten bezighouden? In ieder geval dezelfde kredietcrisis als in 2007. De kapitaalstroom die eerder nog gebruikt werd om aandelenbelangen of hele bedrijven op te kopen, bijvoorbeeld door private-equityfondsen, is grotendeels opgedroogd.

De onzekerheid die met de crisis gepaard gaat maakt het voorspellen nog moeilijker. De verwachting is dat de crisis zal zorgen voor een afnemende economische groei in de VS. De huizenprijzen dalen er met recordsnelheid. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument is tanend. Het gevolg, zo verwachten analisten, zal zijn dat de Dow-Jonesindex en de Nasdaq weinig goeds zullen laten zien. „In 2008 blijft New York een bestemming voor het winkelend publiek, niet voor beleggers”, schrijft een analist van Fidelity, met 290 miljard dollar (197 miljard euro) een van de grotere beleggingsinstellingen ter wereld.

Dat voorspellingen altijd met scepsis bekeken moeten worden blijkt overigens uit de verwachtingen voor 2007 die precies een jaar geleden werden uitgesproken. Ook toen zagen de deskundigen een vertraging van de economische groei in de VS en zeiden ze dat de grote stijgingen op de beurzen voorbij waren. Maar die groeivertraging bleek mee te vallen en in juli stond de Amsterdamse AEX-index rond de 560 punten, een stijging met 12 procent ten opzichte van de eindstand van 2006. Bovendien blijven analisten eigenlijk altijd wel positief over de aandelenmarkten. Ze moeten ook wel. Als de belegger zijn geld op de spaarrekening zet hebben zakenbanken weinig meer te doen.

De verwachtingen voor 2008 zijn aan de voorzichtige kant. De enorme turbulentie van het afgelopen jaar heeft menigeen angstig gemaakt. De problemen die voortkomen uit de kredietcrisis blijken keer op keer de kop op te steken en steeds verder door te sijpelen in het financiële systeem. Grote, veelal Amerikaanse banken worden gedwongen miljarden af te schrijven en centrale banken moeten ingrijpen met kapitaalinjecties. Dit zal naar verwachting nog doorgaan in de eerste helft van 2008, waarna de optimisten onder de analisten denken dat de markten in rustiger vaarwater komen. In ieder geval heeft de crisis tot gevolg dat vrijwel alle analisten de belegger aanbevelen de financiële sector te mijden.

Waar moet de belegger dan heen in zo’n onzekere wereld? Niet naar de VS dus, wel naar Europa waar de economische situatie rooskleuriger is. Ook de opkomende landen staan op ieders lijstje. China is nog altijd een must, alhoewel de experts van Schroders waarschuwen dat er op de beurs van Shanghai een zeepbel is ontstaan. Brazilië is weer populair, evenals Turkije en, opvallend genoeg: Afrika. De origineelste tip van het jaar komt van Iris, de onderzoeksafdeling van de Rabobank en Robeco. De economische groei in de sub-Sahara is hoog, boven de 7 procent volgend jaar, en de economische stabiliteit neemt toe. Volgens Iris doen landen als Namibië, Botswana en Tanzania het steeds beter wat betreft het ondernemingsklimaat betreft. Daarbij is het continent rijk aan grondstoffen. Een kans voor de belegger, denkt Iris.

Maar de belegger moet vooral, zoals altijd eigenlijk, goed en alert beleggen. Volg de indices niet, schrijft Fidelity. In die graadmeters zitten banken, en die moeten juist worden gemeden. Zoek naar de ondernemingen met een sterke balans, ondernemingen die een buffer hebben voor mindere tijden. Een rondgang langs nationale en internationale banken leert dat gezondheidszorg een favoriete sector is, evenals energie en telecom.

En wat gaat de Amsterdamse AEX-index doen? Afgelopen jaar volgende de AEX-index keurig de MSCI-wereldindex. Amsterdam moest de Dow-Jonesindex laten voorgaan, maar dat kwam alleen door de verzwakking van de dollar, de munt waarin de graadmeter van Wall Street wordt opgesteld. Iris ziet de AEX in 2008 eindigen tussen de 560 en 580 punten, de analisten van Theodoor Gilissen tussen de 540 en 570 punten. Het voorspellen van de index lijkt lastig, maar eigenlijk is het simpel. Over de langere termijn renderen aandelen gemiddeld 8 procent per jaar. Ook voor komend jaar voorspellen de effectenhuizen, bewust of onbewust, een stijging die rond dit percentage ligt.

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis

    • Heleen de Graaf