‘Ik heb zin in EK-kwalificatie’

In 2007 werd in Nederland het vrouwenvoetbal volwassen, met een eigen eredivisie. In 2008 hoopt Sylvia Smit zich met Oranje te plaatsen voor het EK in Finland.

Sylvia Smit, is topscorer van de eredivisie vrouwenvoetbal die dit jaar van start ging. Smit speelt bij de eerste vrouwenselectie van FC Twente, na AZ de nummer twee in de competitie die bestaat uit zes clubs. Smit blikt terug op 2007 en vertelt wat ze verwacht van 2008.

Van wie of wat wilt u in 2008 niets meer horen?

„Van mensen die vooroordelen hebben over het vrouwenvoetbal. Dat we niet zouden kunnen voetballen. Dat het geen sport zou zijn. Feit is dat wij speelsters geen geld krijgen. We moeten er studie of werk naast doen. Vrouwelijke voetballers steken er misschien wel meer energie in dan die dikbetaalde mannelijke voetballers.”

Van wie of wat wilt u juist meer horen?

„Van mensen die het vrouwenvoetbal een warm hart toedragen. Mensen die de kou trotseren om ons te zien spelen. Hoe positiever men over vrouwenvoetbal is, hoe meer mensen enthousiast worden gemaakt.”

Wat gaat u volgend jaar minder doen?

„Energie verspillen aan het luisteren naar negatieve uitlatingen over het vrouwenvoetbal. Als we dat geklaag serieus nemen, komen we nooit een stap verder.”

Wat gaat u juist meer doen?

„Genieten. Ik heb zin in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap in Finland in 2009. Natuurlijk ga ik ook kijken naar het mannen-EK van 2008. Dat blijft leuk. Ik hoop dat Nederland het een beetje goed zal doen. Verder ga ik meer oefenen op het nemen van vrije trappen. Die neem ik nu al bij FC Twente, maar het is altijd mooi om daar op te trainen.”

Volg de eredivisie via www.eredivisievrouwen.nl