Het einde van het jaar van de Mickey Mouse-competitie

In de voetballerij hoor je weleens smalend spreken over de ‘Mickey Mouse-competitie’, want Ajax kan niet eens meer winnen van een onnozel clubje als VVV-Venlo, terwijl FC Groningen straks Europees tegen Real Madrid zou moeten spelen. Dat is inderdaad zoiets als wanneer Geert Wilders met hulp van de parlementaire pers wordt uitgeroepen tot Politicus van het Jaar.

Mickey Mouse.

In de door Wilders voorgezeten kamerfractie heeft ook een zekere Hero Brinkman zitting, een gewezen smeris uit Amsterdam, die onlangs een motie indiende waarin hij er bij het kabinet op aandrong alle staatsrechtelijke banden met de Antillen en Aruba te verbreken. In zijn toelichting omschreef de indiener de eilanden waarmee wij nog altijd in een soort koninkrijk zitten als ‘een grotendeels corrupt boevennest’, dat we beter via Marktplaats ter overname kunnen aanbieden.

Zou Hero – prachtige naam voor iemand die heropvoedingskampen bepleit – toen al hebben geweten dat hij als lid van de vaste kamercommissie voor Aruba en de Antillen, in januari op werkbezoek naar de West mocht?

De Staten van de Nederlandse Antillen wisten het wél, en eisten excuses voor de vernederende uitspraken. Anders zouden zij de hele Nederlandse werkbezoekcommissie niet te woord staan. Brinkman weigerde voor het dreigement te buigen: aangewezen kandidaat voor een volgend rondje Politicus van het Jaar.

Wat stond de leider van de commissie te doen? Willibrord van Beek, een Mickey Mouse van de VVD, had drie opties. Hij had Brinkman uit z’n commissie kunnen zetten. Hij had een telegram op poten naar Curaçao kunnen sturen dat ze met hun rotpoten van zijn rot Brinkman af moesten blijven. Of hij had het bezoek kunnen annuleren.

Dat laatste had in de koninkrijksrelaties natuurlijk helemaal niets veranderd, maar Willibrord en zijn mede-Mousen zouden een uitje hebben gemist waar wij als belastingbetalers op z’n minst weer een uur voor krom zouden moeten liggen.

Van Beek koos een vierde weg: hij telegrafeerde sussend naar Willemstad. ‘Alleen de PVV wil de banden met jullie verbreken’, seinde hij. ‘Wij niet. Niemand van ons is het met die Brinkman eens. Redt ons reisje! Stop’. Teletekst vatte zijn demarches als volgt samen: ‘Van Beek hoopt boycot te kunnen afwenden’. God geve dat het hem lukt. Dan weet de parlementaire pers wie ze moeten hebben als ze weer een Politicus van het Jaar zoeken.

Is Brinkman overigens wel veilig als hij straks unverfroren het boevennest betreedt?

Dat is ook nog een punt. In de Volkskrant las ik een alarmerend bericht over rellen die beleidsmakers ‘volgens diverse bronnen’ verwachten van Wilders’ meedogenloze film over de Koran. Er schijnt rekening mee te worden gehouden „dat de film meer commotie zal veroorzaken dan de publicatie van de Deense spotprenten die tot protesten in de hele islamitische wereld leidde”.

Kampioen in alle Mickey Mouse-competities!

En interessant detail: „De beveiliging van Wilders, die al zwaar was, wordt verder opgevoerd. Onderzocht wordt of ook fractiegenoten van Wilders bescherming moeten krijgen”.

Straks herkennen we op het Binnenhof zelfs Hero Brinkman niet meer tussen alle kleerkasten.

Hoe zwaar moet overigens de beveiliging van Wilders worden dat we om elk risico uit te sluiten die kop nooit meer kunnen zien en dat VVV-Venloos niet meer hoeven horen?

Om mezelf even af te leiden van alle onheil dat ik op Nederland af zie komen, sloeg ik een interview op met Mei Li Vos aan wie werd gevraagd waarom ze zich als vakbondsmeisje niet had gemengd in de ontslagrechtdebatten van 2007. En Mei Li: „Ik ben gewend te denken door te schrijven, op z’n wetenschappelijks.”

Hoe heette het vriendinnetje van Mickey Mouse ook weer? Volgens mij Minnie. Dus dan benoemen we Minnie tot politica van het jaar.