Frankrijk schort contacten Syrië op

Kairo. Frankrijk gaat alle contacten met Syrië opschorten totdat Parijs bewijs heeft dat Damascus meewerkt om overeenstemming te bereiken over een nieuwe president in Libanon. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gisteren gezegd in Egypte na een ontmoeting met president Mubarak. Libanon heeft geen president meer sinds 23 november door onenigheid tussen de anti-Syrische regering en de pro-Syrische oppositie. De twee partijen zijn het wel eens over de kandidaat, legerchef generaal Michel Suleiman, maar niet over hoe de macht moet worden verdeeld als hij president is. Frankrijk speelde een belangrijke rol in de bemiddeling voor het akkoord over de kandidatuur van Suleiman en is gefrustreerd dat er nog steeds geen nieuwe president is. De verkiezing van een nieuwe Libanese president is vrijdag voor de elfde keer uitgesteld. Een nieuwe poging wordt op 12 januari ondernomen.