Film van de dag

Buster Keaton in The General (Buster Keaton en Clyde Bruckman, 1926, VS). The General

The General. Het deadpan-gezicht van Buster Keaton is fameus: bij alle rampen die hem overkomen blijft hij uiterlijk onbewogen. Hij deed al zijn stunts zelf, wat het kijken naar zijn capriolen soms pijnlijk maakt. Keaton is groots door de visuele aard van zijn grappen. Dat is in het tijdperk van stand-up comedians een bijna vergeten aspect van humor. Het maakt het kijken naar The General een groot genoegen. Inventieve beeldgrappen, rustige afronding. In The General verslaat hij tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in zijn eentje het hele Noordelijke leger en redt hij zijn geliefde uit de klauwen van de vijand. Met de hulp van zijn locomotief, the General. En wat geluk natuurlijk, maar altijd per ongeluk afgedwongen. Vertoond wordt de gerestaureerde kopie.(Buster Keaton en Clyde Bruckman, 1926, VS), België 2, 21.50-23.10u.

André Waardenburg