Film van de dag

Barry Lyndon. Sprookjesachtig mooie kostuumfilm naar het boek van William Makepeace Thackeray uit 1856. Over de opkomst en ondergang van de opportunistische Edmond Barry, een Ierse schavuit die snel wil opklimmen in adellijke kringen en met Lady Lyndon trouwt, puur en alleen om haar geld. De altijd innovatieve Stanley Kubrick en cameraman John Alcott bestelden bij de NASA een speciale cameralens die hen in staat stelde te filmen bij kaars- en zonlicht. De rekwisieten en kostuums zijn authentiek achttiende-eeuws en veel composities verwijzen naar schilderijen van Gainsborough. De mensen zitten in de kaders opgesloten, zoals Barry opgesloten zit in zijn kleine, Ierse plattelandsleven. Zijn avonturen tijdens de Zevenjarige Oorlog zijn alleen een omweg naar de dood in datzelfde kleine, Ierse leven.(Stanley Kubrick, 1975, GB), Canvas, 21.25-0.25u.

André Waardenburg