En dat, beste mensen, was hét nieuws van 2007

Dit was het eerste jaar van mijn leven waarin ik elke werkdag een column schreef (behalve in de zomervakantie, toen ik drie weken sliep). Ik heb dus goed kunnen bijhouden wie de Beste Mensen van het jaar waren.

Ik begin maar meteen met Beste Dode. We hadden in Nederland natuurlijk veel doden, maar zoiets moet je ook vanuit een serieus, internationaal, politiek-maatschappelijk-cultureel perspectief bekijken. Anna Nicole Smith komt dan uit de bus als Beste Dode. Ik geloof dat in Amerika nog steeds alle journaals uitsluitend over haar dood gaan, en over de vraag wie de vader van haar baby is.

Dat brengt mij op Beste Baby. Ariane het babyprinsesje zou de meest voor de hand liggende keus zijn. Maar zij heeft nog iets te weinig van zichzelf kunnen laten zien; haar oudste zus eiste alle aandacht op met publiciteitsstunts in en om de kleuterschool. Dus deze prijs wordt dit jaar niet uitgereikt.

Beste Eendagsvlieg: Ehsan Jami. De militante ex-moslim met zijn gelhaartjes, zijn parmantige praatjes en zijn eigen comité domineerde even alle actualiteitenprogramma’s, maar is tegenwoordig gelukkig alleen nog om twee uur ’s nachts bij Het Gesprek te zien.

Beste Doorbraak: Kim Feenstra, die Holland’s Next Top Model won, en vervolgens maar in het nieuws bleef komen door het stelen van vele pinpassen en brommers, met name van gehandicapten.

Beste Guerrillera: Tanja Nijmeijer, de FARC-strijdster uit Groningen. Zorgde dat het sexy werd om bij de Colombiaanse jungleguerrillero’s te gaan. Ik voorspel voor 2008 een nieuwe reistrend: guerrillatoerisme.

Beste Actievoerder: de scholieren. Ik geloof dat de meeste scholieren niet wisten waaróm ze eigenlijk staakten, maar dat komt natuurlijk door dat intens verrotte onderwijssysteem hier in Nederland.

Beste Dier: Bokito. Of Knut. Ik stel voor dat Bokito en Knut dat in een stevig ommuurde kooi uitvechten als Knut twee is.

Beste Politicus: Rita Verdonk, al was het alleen omdat zij het ondenkbare voor elkaar heeft gekregen: dat wij haar ‘Lovely Rita’ zijn gaan noemen.

Beste Ex: Linda de Mol. Haar huwelijk strandde, haar ex-man ging boven een Blaricumse pizzeria wonen en zij legde het aan met een jonge viriele pianist. En dat, beste mensen, was hét nieuws van 2007. Dit gegeven kan Linda nu eindeloos uitmelken in themanummers van haar glossy. Het meest recente thema: ‘2007 was een kutjaar’.

Voor mij was het dat trouwens niet.

Voor jullie hopelijk ook niet.

Tot 2008.