EK stond niet in agenda Leenstra

Schaatsster Ireen Wüst is opnieuw Nederlands kampioene allround geworden. De juniore Marrit Leenstra werd vierde en mag over twee weken naar de EK in Kolomna.

Ted-Jan Bloemen in actie op de 1.000 meter. „Ik hoop dat dit het begin is van een succesvolle carrière.” Foto Bas Czerwinski 30-12-2007, GRONINGEN. NK ALLROUND. TED-JAN BLOEMEN IN ACTIE OP DE 10000 METER. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Tot gisteren had Marrit Leenstra nog nooit een vijf kilometer geschaatst, maar over twee weken moet de pas achttienjarige juniore opnieuw aan de bak. Met haar vierde plaats op de NK allround in Groningen, achter vedetten Ireen Wüst, Renate Groenewold en Paulien van Deutekom, plaatste de schaatsster van Jong Oranje zich voor haar eerste grote allroundtoernooi, de EK in het Russische Kolomna.

Zó onervaren was Leenstra dat ze gistermiddag, nadat ze op de 1.500 meter de hele TVM-ploeg te snel af was geweest, niet precies wist hoe ze zich moest voorbereiden op de vijf kilometer. Een stukje fietsen? Wat inlopen? „Normaal heb je een ritme, maar dit had ik nog nooit gedaan. Ik wist het niet goed. Ik was heel zenuwachtig, maar het ging beter dan verwacht. Ik vond het wel ver, maar ergens haal je toch de kracht vandaan. Dat ik nu bij de beste vier allrounders van Nederland zit is echt heel gaaf.”

Toch komt de nuchtere Leenstra, vorig jaar nog dertiende op de NK allround, niet helemaal uit de lucht vallen. In november liet ze al van zich horen toen ze een wereldrecord voor junioren reed op de schaatsmijl (1.56,47), bij haar debuut in het wereldbekercircuit, in Salt Lake City. Maar tot de aan de laatste rit van de NK in Groningen had de scholiere uit Wijckel (Friesland) de EK allround niet eens in haar agenda staan. „Ik was daar helemaal niet mee bezig. Ik wilde hier vier goede afstanden rijden.”

Duidelijk is dat Leenstra profiteert van de trainingen met een sterke generatie junioren, bij Jong Oranje. „Trainen met jongens geeft mij meer snelheid. We hebben een heel goede groep”, zegt Leenstra, die zich heeft voorgenomen medicijnen te gaan studeren. „Maar eerst wil ik schaatsen.”

Voor Ireen Wüst betekende de prolongatie van de nationale titel een nieuwe stap op de weg terug, na een moeizame seizoenstart. Wat in de aanloop naar de grote toernooien vooral opvalt is haar wisselvalligheid. Op de 500 meter legde ze de basis voor haar tweede titel op rij, maar op de 1.500 meter haalde de wereldkampioen niet eens het podium. Ze werd vierde achter Leenstra, Van Deutekom en Groenewold. Op de slotafstand bleef ze weer knap in het spoor van Groenewold, en eindigde ze als tweede.

De zware zomertrainingen van de TVM-ploeg, die volledig zijn afgestemd op prestaties na januari, waren de laatste maanden van haar gezicht af te lezen. Bovendien schatte Wüst tijdens een trainingskamp vlak voor het seizoen de signalen van een griepje verkeerd in.

Daarom was Ireen Wüst in Groningen vooral blij dat ze fysiek weer goed is. „Als het goed is vallen de puzzelstukjes nu weer in elkaar. Dan kunnen er hele mooie dingen gebeuren. Het gevoel is weer goed, de snelheid komt terug. Ik ben op weg naar mijn topvorm.”

Meer informatie over Ireen Wüst is te vinden op haar website Ireenwüst.nl

    • Rob Schoof