een weekeinde vol voetbal

Dat verdediger Grétar Steinsson het enige doelpunt maakte in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (1-0), typeert de situatie bij AZ. De IJslander scoorde kort nadat zijn medespeler Julian Jenner een rode kaart kreeg wegens natrappen. AZ hoopt voor de doelpuntenproductie Afonso Alves van SC Heerenveen over te nemen. Een transfer ging deze zomer niet door omdat de vraagprijs te hoog was. AZ speelt na de winterstop zes duels in achttien dagen, waarvan vijf uit.

NEC eindigde de uitwedstrijd tegen Willem II (3-0) met negen man door rode kaarten voor Jonas Olsson (trap in gezicht tegenstander) en Lorenzo Davids (eveneens natrappen). Rydell Poepon was de grote man voor de thuisclub. Hij maakte een hattrick. Trainer Mario Been van NEC bood de meegereisde fans excuses aan. „Dit was een beschamende vertoning.” Voorzitter Vincent Paes heeft per 1 januari zijn vertrek aangekondigd.

Phil O’Donnell van Motherwell is zaterdag overleden in de met 5-3 gewonnen wedstrijd tegen Dundee United. De 35-jarige aanvoerder zakte in elkaar vlak voor hij vervangen zou worden. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek bij aankomst al dood te zijn. O’Donnell begon zijn loopbaan in 1991 bij Motherwell en kwam uit voor Celtic en Sheffield Wednesday. Hij speelde één interland voor Schotland.

Manchester United kon maar drie dagen genieten van de koppositie in de Premier League. De titelhouder moest de moeizaam op Arsenal veroverde eerste plaats afstaan na een 2-1 nederlaag bij West Ham United. Cristiano Ronaldo had de nederlaag kunnen voorkomen. De Portugees zette zijn ploeg na een kwartier koppend op voorsprong, maar schoot in de tweede helft een strafschop naast. Anton Ferdinand en Matthew Upson hielpen West Ham in de laatste twaalf minuten alsnog aan de drie punten. Edwin van der Sar ontbrak bij Manchester wegens een liesblessure.

Arsenal leek na de 0-0 tegen Portsmouth op Tweede Kerstdag opnieuw punten te verspelen. Everton leidde met 1-0 dankzij Tim Cahill. De Braziliaanse Kroaat Eduardo da Silva had met twee snelle treffers na rust een groot aandeel in de 4-1 zege van Arsenal. Emmanuel Adebayor en Tomas Rosicky scoorden in de laatste tien minuten ook nog. Nicklas Bendtner kreeg rood na een tweede gele kaart, Mikel Arteta van Everton moest wegens een vermeende elleboogstoot meteen van het veld.

Ex-Feyenoorder Salomon Kalou was matchwinnaar bij Chelsea-Newcastle United (2-1). De Ivoriaan scoorde vlak voor het einde in buitenspelpositie, maar dat ontging de arbitrage.

In dezelfde opstelling waarmee de onlangs ontslagen trainer Martin Jol vorig jaar successen vierde, behaalde Tottenham Hotspur opnieuw een overwinning. Op White Hart Lane eiste de Bulgaar Dimitar Berbatov met vier treffers een hoofdrol op bij de 6-4 tegen Reading.