De opvolger van Bhutto is pas 19

De Pakistaanse Volkspartij wees gisteren oudste zoon Bilawal aan als opvolger van Benazir Bhutto. De dynastie moet behouden blijven.

De mannen in de menigte achter het Liaqaut Bagh-park in Rawalpindi voeren hun eigen forensisch onderzoek uit. Zie je dat vlekje op die elektriciteitsleiding? Dat is een plukje haar van de zelfmoordterrorist. En die plas in de goot, dat moet het water zijn waarmee Bhutto’s bloed is weggespoeld.

Op de plek waar donderdag de Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto werd gedood bij een aanslag, staan zondag nog wat kwade mensen. Boos, omdat zij zeker weten dat de regering van president Musharraf zo veel mogelijk sporen heeft uitgewist om onderzoek naar de toedracht te hinderen. Maar de enorme woede van direct na de aanslag, toen aanhangers van Bhutto de ruiten ingooiden van het ziekenhuis waar zij werd doodverklaard, is iets bekoeld. Bij het ziekenhuis, verderop, heerst nu een frisse zondagsrust.

De leiding van Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij (PPP) had gisteren niet veel tijd om nog terug te kijken. Zij stond voor moeilijke vragen als de opvolging van Bhutto en deelname van de partij aan de parlementsverkiezingen van 8 januari – als die doorgaan. Na een middag vergaderen in Larkana, in de zuidelijke provincie Sindh, besloot de partijleiding dat Bhutto’s oudste zoon Bilawal het voorzitterschap overneemt, hoewel hij pas 19 is, geen politieke ervaring heeft, nooit heeft gezegd dat hij de politiek in wil, en nog studeert.

Bhutto wilde dat haar man Asif Ali Zardari na haar dood voorzitter zou worden, maar de partijleiding besliste dat hij die functie moet delen met zijn zoon. Zardari heeft jarenlang vastgezeten op beschuldiging van corruptie. Er waren kandidaten met betere papieren om de PPP te leiden. Maar de Pakistaanse politiek gaat meer om individuen dan om partijen, en in het geval van de PPP om het behoud van een dynastie.

Bilawal las gisteren op televisie de aanwijzingen voor die Bhutto had achtergelaten voor de partijleiding na haar dood.

[Vervolg PAKISTAN: pagina 5]

PAKISTAN

Bhutto’s man moet de macht delen met Bhutto’s zoon

[Vervolg van pagina 1] Voor veel Pakistanen was het de eerste keer dat ze hem hoorden spreken; het grootste deel van zijn leven heeft hij in het buitenland gewoond.

Potentieel kandidaat voor het voorzitterschap was ook de jurist Aitzaz Ahsan, die afgelopen zomer met succes opperrechter Chaudhry verdedigde toen president Musharraf hem wilde ontslaan.

En de huidige vicevoorzitter Amin Fahim, die de partij trouw in Bhutto’s naam bestuurde tijdens de acht jaar dat zij in vrijwillige ballingschap verbleef om corruptieaanklachten te ontlopen.

„Bhutto heeft haar kinderen altijd weggehouden van de politiek”, vertelt Izhar Amrohvi, al 34 jaar secretaris van de PPP-fractie in het parlement en vriend van de familie, thuis in Islamabad.

„Ze vond dat ze eerst hun opleiding moesten afmaken, net als haar vader bij haar heeft gedaan.” Amrohvi staat achter de beslissing dat Zardari het voorzitterschap zolang met Bilawal deelt. „Bhutto’s nalatenschap moet worden gered. Bilawal zal moeten bewijzen dat hij een leider is.”

Hij vindt Zardari „de juiste man”. „Hij is een meester in het onderhandelen, en dat is nodig in de Pakistaanse politiek.”

Volgens econoom en onafhankelijk parlementskandidaat Azeem Chaudhary loopt de partij door Zardari’s controversiële verleden een groot risico op scheuring.

„De oude leden, die nog met Zulfikar Bhutto hebben gewerkt, zullen niet accepteren dat hij alle macht naar zich toe trekt”, voorspelt hij. „Zardari is niets. Hij is slechts in de familie getrouwd. De naam Bhutto is niet meer.”

De PPP sprak zich vandaag uit tegen uitstel van de verkiezingen. Over een ding zijn Amrohvi en Chaudhary het eens: eerlijke verkiezingen zijn uitgesloten zolang president Musharraf niet aftreedt.