De beroemdste baby en de omstreden echtgenoot

Echtgenoot Zardari is te omstreden en zoon Bilawal is nog te jong. Daarom nemen ze voorlopig samen de politieke nalatenschap van de vermoorde Benazir Bhutto over.

Asif Ali Zardari (l) en Bilawal Bhutto gisteren in Naudero. Foto Reuters Asif Ali Zardari (L) and Bilawal Bhutto Zardari, husband and son of slain opposition leader Benazir Bhutto, attend a news conference in Naudero December 30, 2007. Benazir Bhutto's party appointed her son and her husband to succeed the slain Pakistani opposition leader on Sunday and the party said it would take part in a January 8 election as Bhutto would have wanted. REUTERS/Zahid Hussein (PAKISTAN) Reuters

De dynastie wordt voortgezet: Benazir Bhutto’s zoon Bilawal Zardari (19), sinds gisteren Bhutto Zardawi, gaat samen met zijn omstreden vader Asif Ali Zardari (54) de Pakistaanse Volkspartij (PPP) leiden.

Bilawal zei gisteren dat zijn vader de partijzaken zal waarnemen, terwijl hij zijn studie geschiedenis in Oxford afrondt. Bilawal – de naam betekent letterlijk ‘iemand zonder gelijke’ – startte zijn studie pas drie maanden geleden. „Wanneer ik terugkeer zal ik de partij leiden zoals mijn moeder dat wilde”, zei hij na een bijeenkomst in het familiehuis in Naudero in de provincie Sind, een paar kilometer van het witte mausoleum waar Benazir, haar opgehangen vader Zulfikar Ali Bhutto en twee onder duistere omstandigheden omgekomen broers begraven liggen.

In haar politieke testament, dat door Bilawal werd voorgelezen, wees Benazir haar man aan als haar opvolger. Maar Zardari, die door veel Pakistanen met argwaan wordt bekeken, benoemde direct Bilawal als officiële voorzitter van de partij die door Zulfikar in 1967 werd opgericht.

Bilawal werd geboren twee maanden voor zijn moeder parlementsverkiezingen won, drie maanden voor zij de eerste vrouwelijke premier in de islamitische wereld werd. In haar autobiografie noemt zij hem „de beroemdste en meest politiek omstreden baby in de geschiedenis van Pakistan”.

Bilawal leefde sindsdien een luxeleven in Londen en in het Golfstaatje Dubai. Hij is gereserveerd, zeggen vrienden en verwanten, en sportief: hij bezit een zwarte band in taekwondo en is een enthousiast schutter en paardrijder. Hij is nog zes jaar te jong om in het parlement te kunnen worden gekozen. Een mogelijk nadeel is dat hij weinig Urdu spreekt, de nationale taal van Pakistan. Zijn taal is het Engels.

Bilawals vader, net als Benazir Bhutto afkomstig uit een feodale familie, werd beroemd en berucht na zijn gearrangeerde huwelijk – Bhutto zag hem zes dagen voor het huwelijk voor het eerst. ‘Meneer 10 procent’, was zijn bijnaam naar aanleiding van beschuldigingen dat hij onder het premierschap van zijn vrouw op regeringscontracten routineus een bedrag voor zichzelf zou inhouden.

Zardari heeft elf jaar gevangen gezeten, op beschuldigingen van corruptie tot afpersing en moord. Zardari en Bhutto hebben alle beschuldigingen steevast als politiek gemotiveerd afgewezen. Maar er is volgens diverse bronnen veel bewijsmateriaal. In Zwitserland, Spanje en Groot-Brittannië lopen nog zaken tegen het echtpaar.

Sommige PPP-aanhangers toonden zich gisteren bezorgd over Zardari als partijleider. Ijaz Gilani, hoofd van het opinieonderzoekbureau Gallup in Pakistan, zei tegen The Guardian dat de benoeming van Zardari de partij veel aanhang kan kosten. „De meesten geloven de corruptieverhalen over hem.”