Coach Van Marwijk schaamt zich voor Feyenoord

SC Heerenveen 1 Feyenoord 1

Ruststand 0-1. 17. Slory 0-1, 87. Sibon 1-1. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 25.600.

Bert van Marwijk is een belangrijke kandidaat om Marco van Basten na het Europees kampioenschap van volgend jaar op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal. De KNVB heeft hierover nog geen contact gehad met de trainer die Feyenoord in een half jaar weer terugbracht aan de top van de eredivisie, maar gisteren met zijn ploeg niet verder kwam dan een gelijkspel bij SC Heerenveen. Half januari bespreekt de bond de vacature van de bondscoach.

In Zeist is bekend dat in het contract van Van Marwijk, dat doorloopt tot medio 2009, een clausule staat dat hij bij Feyenoord eerder weg mag indien hij zich kan verbeteren. Peter Vogelzang, lid van de raad van toezicht van de KNVB, heeft de verbintenis nog in de hoedanigheid van interim-directeur van Feyenoord zelf afgesloten. Van Marwijk ondervindt voorlopig weinig concurrentie voor het ambt van bondscoach. Louis van Gaal (ligt vast bij AZ), Frank Rijkaard (eveneens niet beschikbaar) en Martin Jol lijken geen opties. Co Adriaanse is evenmin in beeld bij de KNVB.

Van Marwijk (55) wilde gisteren niet reageren op de belangstelling van de voetbalbond. Ironisch genoeg is hij de schoonvader van Mark van Bommel (Bayern München) die zich uit aversie tegen Van Basten niet meer beschikbaar stelt voor Oranje. „Ik ga niet in op iets dat niet speelt”, zei hij. Van Marwijk, die pas op z’n 45ste als trainer aan de slag ging in het betaald voetbal, won met Feyenoord één prijs: de UEFA Cup in 2002. Vanaf medio 2004 was hij tweeënhalf jaar trainer van Borussia Dortmund. De voormalige voetballer van Go Ahead, AZ ’67, MVV en Fortuna speelde één keer in het shirt van Oranje.

De uit Deventer afkomstige trainer had de afgelopen maanden een belangrijk aandeel in de herrijzenis van Feyenoord. De Rotterdamse club eindigde vorig seizoen als negende na de play-offs maar heeft nu net zoveel punten als koploper PSV. De landskampioen heeft een beter een doelsaldo. Van Marwijk zocht zelf de spelers voor de renovatie van Feyenoord. Roy Makaay, Tim de Cler, Kevin Hofland en Giovanni van Bronckhorst kwamen door zijn bemoeienis.

In de maand januari wil hij Feyenoord verder versterken tot een serieuze kampioenskandidaat. Vooral voor de as van het elftal behoeft zijn selectie uitbreiding. Aanvankelijk leek de prioriteit bij een centrale verdediger en een extra spits te liggen. Maar na het duel met Heerenveen, waarin Feyenoord fysieke kracht ontbeerde, ontdekte Van Marwijk nog eerder de noodzaak van de komst van een middenvelder. „Ik hoop dat we twee spelers kunnen aantrekken die toegevoegde waarde hebben voor het elftal. Maar het moet financieel allemaal wel mogelijk zijn. Ik had graag André Ooijer erbij willen hebben. Dat is dus niet haalbaar, zijn club Blackburn Rovers laat hem niet gaan. Een club als AZ of Heerenveen kan tegenwoordig moeiteloos vijf miljoen uitgeven voor een speler. Wij kunnen dat niet.” En technisch directeur Peter Bosz: „Als we geen spelers vinden die absoluut een versterking zijn, halen we niets.”

Wanneer er in Heerenveen bestuurders van de KNVB op de tribune hadden gezeten die alleen waren afgegaan op de wedstrijd van gisteren, dan zouden ze een minder positief beeld van Van Marwijk hebben gekregen. De spelopvatting waarmee Feyenoord zijn tegenstander bestreed, was ronduit teleurstellend. Het team van Van Marwijk werd vrijwel de hele wedstrijd teruggedrukt op eigen helft maar deed ook weinig moeite een antwoord te vinden op de aanvalsgolven van Heerenveen. Feyenoord groef zich in voor het eigen doel. Topscorer en spits Roy Makaay opereerde voor zijn defensie als een veredelde voorstopper. Alleen Andwelé Slory bleef in de tweede helft eenzaam voorin hangen. De fragiele rechtsbuiten werd echter simpel bij elke tegenaanval van de bal gelopen. Toch maakte hij voor rust bij een onbewaakt ogenblik een treffer voor Feyenoord. Heerenveen miste door schorsingen en blessures een half elftal aan basisspelers en vooral koningsschutter Afonso Alves. Het was daardoor niet bij machte de muur van Feyenoorders te slechten. Tot Gerald Sibon een paar minuten voor tijd met een vrije trap alsnog de gelijkmaker forceerde.

Van Marwijk schaamde zich voor het optreden van zijn team. „We hebben het grootste gedeelte van de wedstrijd met de rug tegen de muur gestaan. Heerenveen was ons fysiek de baas. Daarom waren we niet in staat de bal in de ploeg te houden. We missen absoluut kracht in de duels. Als dan centrale verdediger Kevin Hofland ook nog geblesseerd uitvalt ben je tot weinig meer in staat. Hopelijk kan hij er weer bij zijn op 12 januari, wanneer we tegen PSV spelen.”