Bubbels en bollen

Of je 2007 nu een kutjaar vond of niet, maakt voor vanavond niks uit. In het eerste geval ben je dolblij dat er een nieuw jaar aanbreekt, in het tweede geval behoor je het oude in gepaste vrolijkheid af te sluiten. In beide gevallen is er dus reden genoeg voor een feestje met veel glitter, gebras, gezoen en gillend vuurwerk.

Bij zo’n avond passen drankjes en hapjes in stijl. Bubbels, vanzelfsprekend. Maar het kan altijd uitzinniger. Koop bij de slijter een fles Gold Strike, een kaneellikeur met eetbare goudschilfers erin. Doe een eetlepel ervan in champagneflûtes en schenk er daarna een mousserende wijn op (echte champagne is zonde, vanwege die likeur, dus neem een cava of prosecco of iets dergelijks). Roer met een lange lepel en zie hoe er gouden vlokjes en parels door de glazen dansen.

Erbij serveer je deze goudkleurige honing-ricottabollen. Ze zijn sneller te maken dan oliebollen, omdat het beslag niet hoeft te rijzen. Zorg dat de olie constant rond de 175 graden blijft. Onder de 170 graden zuigt het beslag zich vol met olie en eindig je met een vette hap. Wordt de olie te heet, dan verbranden de bollen voordat ze gaar zijn. Als je noch een frituurpan met thermostaat, noch een kookthermometer bezit, kun je de broodkorstjestest doen. Laat een broodkorstje in de olie vallen; als die meteen begint te borrelen en het broodkorstje kleurt, heeft de olie de juiste temperatuur.

voor ongeveer 20 beignets:

250 g bloem

2 theelepels bakpoeder

1 ei

1 eetlepel honing

zest (rasp) van 2 sinaasappels

250 g ricotta

100 ml melk

arachideolie

extra nodig: garde of handmixer, frituurpan, ijsbolletjestang, keukenpapier

Zeef de bloem, het bakpoeder en een mespunt zout boven een ruime kom. Klop in een andere kom ei los met de honing en de sinaasappelrasp. Voeg de ricotta en de melk toe en meng alles goed. Maak een kuiltje in de bloem en schenk hierin het ricottamengsel. Klop met een garde of handmixer tot een homogeen beslag. Verhit de olie in een frituur- of grote pan tot 175 graden. Doop een ijsbolletjestang (of twee lepels) in de hete olie en schep een bolletje uit het ricottabeslag. Laat het beslag in de hete olie glijden. Frituur zo maximaal vijf bollen tegelijk in ongeveer vijf minuten goudbruin en gaar. Zonodig kun je ze halverwege de baktijd keren, maar waarschijnlijk doen ze dat vanzelf.

Bekleed een vergiet met keukenpapier. Schep de bollen uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken. Geef de olie de tijd om opnieuw op temperatuur te komen en bak dan opnieuw vijf bollen. Dit proces herhaal je tot het beslag op is. Bestuif de ricottabollen met poedersuiker en eet ze warm.

De rest van de week houden we het sober: stamppot. Lever jouw lekkerste stamppotrecept in op nrcnext.nl/uitenthuis/koken/

    • Janneke Vreugdenhil