Britse wet beschermt bruikleen

In Groot-Brittannië is vandaag vervroegd een wet van kracht geworden die omstreden kunstwerken die uit het buitenland zijn geleend, beschermt tegen inbeslagname.

De wet is bedoeld als oplossing voor het recente conflict met Rusland, dat op het laatste moment weigerde 120 schilderijen uit te lenen voor een tentoonstelling die 26 januari zou moeten openen in de Royal Academy of Arts in Londen.

De wet, die het Britse beleid in overeenstemming brengt met dat van andere Europese landen, had van kracht zullen worden in februari. Directeur van de Royal Academy Charles Saumarez Smith verwacht dat de Russische cultuuragentschap Roskoeltoera nu alsnog toestemming voor de bruiklenen zal geven.

Voor de tentoonstelling From Russia: French and Russian Master Paintings 1870-1925 wilde de Royal Academy werken van onder anderen Matisse, Repin en Van Gogh lenen die na de revolutie van 1917 door de staat in beslag waren genomen. Erfgenamen van de vorige eigenaar van de werken hebben pogingen gedaan om de kunstwerken terug te krijgen. De Russen vreesden dat ze tijdens de bruikleen in beslag zouden worden genomen.

Vorige maand maakte Rusland bekend dat de vestigingen van The British Council in Sint Petersburg en Jekaterinenburg per 1 januari 2008 moeten sluiten, omdat ze zich met politiek zouden bezighouden. De relatie tussen Rusland en Groot-Brittannië staat onder druk door de dood van voormalige KGB-agent Litvinenko, die in Londen werd vergiftigd. Moskou weigert de verdachte uit te leveren. (AP)