Boete voor doden bij uitverkoop

De Franse supermarktketen Carrefour heeft de volledige schuld op zich genomen voor de 3 doden die vielen tijdens een uitverkoopactie in China. Het bedrijf moet een boete betalen van 500.000 yuan (47.000 euro) en bood publiekelijk zijn excuses aan.

Vorige maand ontstond tijdens een aanbieding van goedkope bakolie in een filiaal in Chongqing een stormloop waarbij 3 doden en 31 gewonden vielen. De onverwacht grote mensenmenigte die al uren stond te wachten dromde bij de opening om 9 uur de winkel binnen. Daarop probeerde een medewerker van het filiaal de ingang te blokkeren met een tafel, waarmee hij een dodelijke stormloop veroorzaakte.

De Chinezen kwamen af op een aanbieding voor zonnebloem- en maïsolie, die in prijs was verlaagd van 5,10 euro tot 3,95 euro voor 5 liter. Deze actie was onderdeel van een driedaagse campagne om te vieren dat het tien jaar geleden was dat Carrefour een vestiging opende in Chongqing.

Na het ongeluk nam de Chinese overheid een noodmaatregel die dergelijke tijdelijke aanbiedingen verbiedt. De veiligheidsmedewerker van het Carrefour-filiaal is gearresteerd, en andere personeelsleden werden ook sancties opgelegd. Volgens de Chinese overheid heeft het bedrijf de situatie niet goed aangepakt en had het in het algemeen te weinig voorzorgsmaatregelen genomen.

Carrefour is sinds 1995 actief in China en heeft daar meer dan honderd winkels, in de miljoenenstad Chongqing alleen al vier.

De jacht op de goedkopere, veelgebruikte kookolie is een signaal dat de Chinese bevolking grote moeite heeft met de voortdurende prijsstijgingen van levensmiddelen. De prijzen zijn in het afgelopen jaar met meer dan eenderde gestegen. De winkeliers berekenen deze prijsstijgingen gedeeltelijk door aan consumenten.

Chinese consumenten, die gemiddeld nog geen 3.000 euro per jaar verdienen, ondervinden de gevolgen van de voortdurend stijgende inflatie.