`Australische Talibaan` na zes jaar vrijgelaten

Adelaid. De wegens steun aan Al-Qaeda veroordeelde Australiër David Hicks is zaterdag vrijgelaten uit de Australische gevangenis. Hij heeft zijn door de Amerikanen opgelegde straf uitgezeten in de zwaarbewaakte Yatala-gevangenis in Adelaide en daarvoor vijfenhalf jaar in de terreurgevangenis op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay. Hicks was de eerste terreurverdachte op Guantánamo Bay die moest voorkomen voor de speciale Amerikaanse militaire commissies. Hij bekende schuldig te zijn aan het steunen van het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda. De Australiër gaf toe te hebben deelgenomen aan een trainingskamp in Afghanistan. Tientallen journalisten waren op zijn vrijlating zaterdag afgekomen, maar Hicks gaf geen verklaring. Hij mag een jaar lang niet praten met de pers anders wordt hij direct teruggestuurd naar Guantánamo Bay. Hij werd naar een geheime locatie overgebracht.