Antillen: excuses of boycot overleg

Fractieleiders van bijna alle partijen in het Antilliaanse parlement dreigen met een boycot van het halfjaarlijkse parlementair overleg, volgende week op Curaçao, als het Nederlandse Kamerlid Brinkman (PVV) geen excuses maakt.

Hero Brinkman noemde de Antillen in een op 5 december ingediende Kamermotie een „grotendeels corrupt boevennest”. De fractieleiders zien dat als een „vernedering en belediging van het Antilliaanse volk” en hebben Brinkman laten weten dat hij niet welkom is op Curaçao zonder spijtbetuiging. Blijven excuses uit, dan boycotten de Antillianen het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) met Nederland.

Brinkman, lid van de Nederlandse delegatie, is niet van plan excuses te maken of van de reis af te zien. „Ik sta woensdag gewoon met mijn koffer op Schiphol.” De motie om de staatsrechtelijke banden te verbreken werd verworpen. Brinkman zei ook dat Nederland de eilanden het best op marktplaats.nl kon zetten.

De Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek (VVD) heeft de Antilliaanse gesprekspartners gisteren telefonisch verzekerd dat andere partijen het standpunt van de PVV niet delen, maar heeft Brinkman niet gevraagd thuis te blijven of spijt te betuigen. „Ik heb er bij de Antillianen op aangedrongen juist het debat met hem aan te gaan. Een parlementaire delegatie wordt volgens objectieve regels samengesteld, je zet er niet iemand uit wegens in de Kamer geuite politieke opvattingen.”

Glenn Sulvaran, fractieleider van de grootste Antilliaanse regeringspartij PAR, vindt dat de opstelling van de PVV een zinnige discussie over de staatkundige verhoudingen uitsluit. Antilliaanse parlementariërs verzochten naar aanleiding van Brinkmans uitspraken eerder al om de omgangsvormen binnen het Koninkrijk op de agenda te plaatsen.

Brinkman zelf is zeer content met de mogelijke Antilliaanse boycot. „Ik ben 29 december jarig en beschouw de brief als een prachtig verjaardagscadeau. Als ze niet komen opdagen betekent dat volop media-aandacht voor onze standpunten. De Antillianen proberen Nederlandse delegaties altijd tegen elkaar uit te spelen. Ze zijn doodsbang dat in de toekomst ook andere partijen van de Antillen afwillen en reageren als een verwend jochie dat zijn rijke suikeroompje dreigt te verliezen.”