‘Alitalia blijft apart bedrijf’

Alitalia zal een apart bedrijf blijven met het hoofdkantoor in de Italiaanse hoofdstad Rome als het wordt overgenomen door Air France-KLM. Dit schreef de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore gisteren.

De Frans-Nederlandse combinatie wil de in grote problemen verkerende Italiaanse maatschappij graag inlijven voor 486 miljoen euro. Alitalia zelf staat positief tegenover de overname en de regering in Rome besloot vrijdag dat Air France-KLM de komende acht weken exclusief met Alitalia mag gaan onderhandelen.

Er is ook weerstand in Italië tegen een overname door Air France-KLM. Enkele vakbonden en politici willen niet dat de Italiaanse overheid haar belang van 49,9 procent verkoopt aan het Frans-Nederlandse bedrijf. Zij vrezen voor banenverlies en willen dat het staatsbelang wordt verkocht aan het eveneens Italiaanse Air One.

Zij vinden een verkoop aan een buitenlandse partij verkwanseling van een belangrijke nationale industrie. Vooral de Noord-Italiaanse partij Lega Nord, geleid door Umberto Bossi, is tegen een deal. Zij zijn bang voor de economische gevolgen van het plan van Air France-KLM om de activiteiten van Alitalia op het vliegveld Malpensa, het tweede vliegveld van Milaan, te beperken.

Behalve het in stand houden van Alitalia en het hoofdkantoor wil Air France-KLM ook een commissie van drie bestuurders instellen die de maatschappij gaan beheren. Een lid wordt benoemd door Air France, één door de Italiaanse autoriteiten en één door de partijen samen, schrijft Il Sole 24 Ore. Deze commissie zal 51 procent van de maatschappij beheren. Eenzelfde constructie werd gecreëerd toen KLM in 2004 werd ingelijfd door Air France. Als de transactie tussen het Frans-Nederlandse bedrijf en de regering in Rome doorgaat zal de Italiaanse overheid een belang krijgen van 3 procent in de nieuwe combinatie. De Franse overheid zal 17,8 procent bezitten.