Ajax geeft ook tegen VVV voorsprong uit handen

Ajax beëindigde gistermiddag een desastreus verlopen decembermaand, waarin de voetbalclub in vijf duels slechts vijf punten haalde. In de uitwedstrijd tegen VVV kwam Ajax tot twee keer toe op voorsprong maar toch moesten de Amsterdammers toestaan dat de thuisclub zich naar een gelijkspel (2-2) knokte.

Interim-coach Adrie Koster constateerde tijdens de wedstrijd bij VVV-Venlo dat hij met de verkeerde elf spelers was begonnen. De Limburgers wonnen in de beginfase de slag op het middenveld en kregen twee uitstekende mogelijkheden op een openingstreffer. Jason Oost kopte in de twaalfde minuut in kansrijke positie naast. Nordin Amrabat stuitte in de 22ste minuut op Maarten Stekelenburg.

Koster schroomde niet om zijn basisformatie binnen een half uur te wijzigen. Hij dirigeerde Kennedy Bakircioglü, begonnen als aanvallende middenvelder, naar de kant. De gepasseerde Hedwiges Maduro mocht alsnog zijn opwachting maken. Na de komst van de international kreeg Ajax meer grip op de tegenstander.

Luis Suarez profiteerde na ruim een half uur van het herwonnen overwicht van zijn ploeg. De spits passeerde op aangeven van Gabri de kansloze doelman Danny Wintjes van VVV (0-1). Klaas Jan Huntelaar en Siem de Jong verzuimden het krachtsverschil voor rust in meer doelpunten uit te drukken.

VVV kwam in de 57ste minuut op gelijke hoogte door een schitterend doelpunt van Rachid Ofrany. De aanvaller van VVV stond meer dan veertig meter van het doel toen hij keeper Stekelenburg met een prachtige boogbal passeerde. De doelman van Ajax stond voor zijn doel omdat hij de doorgebroken Adil Ausassar zojuist het scoren had belet.

Ajax kwam weer op voorsprong op het moment dat trainer Koster zijn laatste troef wilde uitspelen. Pinchhitter Ismael Urzaiz stond in de 77ste minuut al langs de zijlijn toen Huntelaar de bal in de bovenhoek krulde (1-2). De Spanjaard mocht meteen weer gaan zitten.

Net als enkele dagen eerder tegen FC Twente kon Ajax de voorsprong niet tot het laatste fluitsignaal verdedigen. De ploeg verloor eerst nog George Ogararu met een tweede gele kaart, voordat invaller Sandro Calabro met een rake kopbal het startsein voor een Limburgs volksfeest gaf. (ANP)