1 Elektrisch roken

De elektrische sigaret is behoorlijk zwaar. Elegant vasthouden is dus onmogelijk. Foto Bas Czerwinski 28-12-2007, ROTTERDAM. ROKEN VAN EEN NEPCIGARETTE. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Elektrische sigaret

www.smokeycigarette.com, 59,50 euro, doosje ampullen 49,50 euro

Rokers hebben naast de keus wel of niet te stoppen, nu nog een optie: overstappen op elektrisch. Deze sigaret moet je vooral niet aansteken, maar opladen in het stopcontact. Er komt geen rook uit, maar het puntje gloeit wel gezellig rood. De ampullen waarmee je ’m vult, bevatten alleen nicotine en geen schadelijke stoffen als teer, koolstofmonoxide en benzeen. Ze zijn er in drie sterktes en ook zonder nicotine; ideaal voor de afbouwer. Met deze sigaret kun je in theorie weer overal roken. Op de werkplek, in V&D en in bed. Maar willen we dat? Want de e-sigaret is van zwaar materiaal en heeft een enorm mondstuk. Elegant vasthouden is dus onmogelijk. En hoe smaakt het eigenlijk? Navraag bij ex-, gelegenheids-, niet- en wel-rokers leert dat niet alleen de smaak niks met roken te maken heeft. Doorslaggevender is dat het elektrische staafje alle nutteloze maar o-zo-belangrijke rituelen mist. Vuur vragen aan die leuke jongen, rookwolken wegblazen, de askegel aftikken en het opgelucht uitdrukken in een asbak om daarna te zweren dat je ’t nooit meer doet. (VL)