Ver voor twaalven!

Herken je dat: je gaat gezellig met vrienden Oud en Nieuw vieren, je neemt een mooie fles champagne mee, de anderen hebben dat ook gedaan, en – jezelf reeds verlekkerend – grijp je een mooie brut om de avond mee te beginnen. Maar dan hoor je opeens: „Nee, nee, dat is voor straks, om twaalf uur pas”. De toon verraadt dat je het absoluut niet moet wagen om ook maar een seconde voor twaalf uur naar een fles te wijzen; je riskeert eeuwige vetes die nog grimmiger zijn dan die door monopoly.

Maar het is eeuwig zonde: champagne ontkurken om twaalf uur. Je aandacht is bij alle gelukwensen en bij het ontlopen van die ene opdringerige gelegenheidszoener. En de combinatie van een oliebol met een brut champagne staat garant voor een brute aanval van maagzuur. Als je dan toch iets met bubbels wilt om twaalf uur, neem dan een mooie sekt, cava, of cremant, liefst demi-sec of gooi er een flinke scheut zoete likeur bij, dan gaat het wel weer samen met dat frituurgeweld.

Maar dit jaar ga ik het gewoon doen. Vroeg in de avond ontkurk ik een mooie fles champagne. Ik begin met een Brut Champagne, een droge wijn en dus goed in combinatie met een lichte salade met groene kruiden, wat schaal- en schelpdieren of gewoon een toastje met zalm. Het summum komt daarna als de Jaargangchampagne of Millesime opengaat. Deze heeft lang op fles kunnen rijpen en kent daarom in de smaak vele rijpe tonen zoals biscuit, specerijen, brandy en granen. Ik denk aan kalfsvlees in een roomsaus met morieltjes of een gevogelte tajine met geconfijte citroen.

En dan, om twaalf uur stipt, zet ik – met een glas cava in de hand – mijn vuurpijlen in de volgende lege flessen:

Ayala Brut Majeur, zero dosage, heerlijk om de avond mee te beginnen samen met oesters of sushi. Geen suiker toegevoegd. Diverse slijterijen, import via Wijn Verlinden, ca €35,-

Veuve Clicquot Vintage Blanc 2002, complex met nuances van toast, marsepein en thee, perfect bij verfijnde gerechten. Diverse slijterijen, ca €60,-

mennosimon@nrc.nl
    • Menno Simon