Veel politie met Oud en Nieuw

Voor het politiepersoneel wordt het druk tijdens de jaarwisseling. De meeste politiekorpsen hebben extra personeel ingeroosterd om de orde te handhaven. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ANP.

De politie Zuid-Holland-Zuid zet in de drie dagen voor en tijdens Oud en Nieuw twee keer zoveel mensen in als vorig jaar. Het aantal brandstichtingen in dit gebied was bij de laatste jaarwisseling twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Agenten zijn halverwege december al begonnen met een jaarwisselingscampagne om jongeren aan te spreken op drankgebruik en vandalisme.

Ook in de regio’s Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Utrecht zet de politie extra personeel in. Agenten letten in Rotterdam scherp op vernielzucht en zullen de kosten daarvan direct verhalen op de daders. In Vlaardingen maakt de politie indien nodig gebruik van het zogenoemde ‘weekendarrangement’ dat eind november is ingesteld. Iemand die zich zondag of maandag schuldig maakt aan geweld of vernieling moet tot en met 1 januari de cel in.

Een jaar geleden bleek dat de verschillende politieregio’s het verloop van Oud en Nieuw verschillend interpreteren. Zo sprak Brabant-Noord op 1 januari 2007 over een „rumoerige nacht” in Den Bosch, terwijl het aantal incidenten slechts een fractie was van het aantal in Den Haag. De politie in de regio Haaglanden sprak op 2 januari in een persbericht van een relatief rustige Oudejaarnacht. Ondanks 150 aanhoudingen, 50 uitgebrande auto’s, ME-charches en geweld tegen politieagenten.

Landelijke richtlijnen over de interpretatie van de beleving van incidenten zijn er niet, zei toen woordvoerder Den Bakker van het Nederlands Politie Instituut (NPI). „Elk korps heeft zijn eigen verhaal. In de praktijk zijn de ervaringen uit het verleden daarvoor de toetssteen.”