Uit,die broek

Waarom: Ondergoed van Björn Borg is al een tijdje een hype onder kinderen. Het merk is hier niet blij mee. Bang dat de echte doelgroep (volwassenen) Björn Borg als kinderachtig gaat beschouwen.

Wie: Björn Borg (1956), Zweed. In de jaren zeventig tennisgod met wapperende gouden lokken en strakke broekjes. Eén van de succesvolste tennissers ooit. Sloeg miljoenen bij elkaar. Zette trend met haarband.

Bijnaam: ‘The Ice-man’.

Mode: Start een modemerk nadat hij op zijn 26-ste met ‘pensioen’ gaat. Net als zijn illustere collega-tenniscracks, Fred Perry en René Lacoste. BB bestaat sinds 1987. Ging failliet in 1990. „Ik geef het toe, ik was nooit The Fashion Guy.”

Stijl: Sportieve (natuurlijk) mode. Opvallend is het logo, de Björn Borg handtekening, mét tennisbal.

BB ondergoed: Ondergoed was een idee van de licentiehouder die na 1990 BB’s naam kocht om op spullen te zetten, ondergoed in dit geval. Borg was het er helemaal mee eens want dat dragen we toch allemaal?

Reden hype: De laagzittende spijkerbroek, en de string die uit de mode raakte.

Draagwijze: De hoge BB boxershort/hipster moet zichtbaar boven de jeansrand uitkomen. Voor meiden is het eigenlijk een herenslip met een brede elastiekband.

Orgineel: Nee, zo droegen we jaren geleden al slips van Calvin Klein.

Gerucht: Omdat het ondergoed duur is dragen kids er goedkoop ondergoed onder zodat ze BB meerdere dagen achtereen aan kunnen.

Fijn zo’n hype: Ja, maar nu dus even niet. Het kinderondergoed wordt niet meer geleverd aan Nederland. In winkels liggen restanten.

Vervelend: De miljoenen zijn al binnen. En er zijn ook nog tassen, schoenen en kleding.

Detail: In Nederland wordt Björn Borg het best verkocht, Zweden volgt.

Hoe populair: Is bij een lingerieketen het meest gestolen ondergoed. Was bij doldwaze Bijenkorf dagen binnen 2 uur uitverkocht.

En Björn: Is sinds 2006 uitgekocht voor ruim 10 miljoen euro. Bemoeit zich nog wel met het bedrijf. Promoot het door zijn hoofd soms te laten zien op modefeestjes. Leidde een turbulent liefdesleven met veel labiele vrouwen. Is nu een huiselijk type. Tennist wekelijks zo’n zes uur om in conditie te blijven.