Tycoon stapt uit race om presidentschap Georgië

De tycoon Badri Patarkatsisjvili heeft zich teruggetrokken uit de race om het presidentschap van Georgië. Georgië kiest op 5 januari een nieuwe president – of herkiest de zittende, Michail Saakasjvili.

Patarkatsisjvili, mede-eigenaar van het belangrijkste onafhankelijke televisistation in Georgië, een miljardair die veel heeft samengewerkt met de Russische tycoon Boris Berezovski, is een van de meest prominente tegenstanders van president Saakasjvili.

Hij liet in een verklaring weten dat hij zich terugtrekt en dat Saakasjvili dat ook zou moeten doen omdat een presidentskandidaat een reputatie moet hebben waar niets op aan te merken is.

Patarkatsisjvili is door de Georgische justitie beschuldigd van fraude. De afgelopen dagen is hij ook beschuldigd van het omkopen van de politie. Hij zou een politiechef tientallen miljoenen dollars hebben geboden voor hulp bij de omverwerping van het bewind van Saakasjvili als die op 5 januari de presidentsverkiezingen zou winnen.

Patarkatsisjvili zei eerder deze week over de ontmoeting met de politiechef dat hij hem had gevraagd of de politie opdrachten voor moordcomplotten aanvaardt. „Ik wilde zien hoe ver de autoriteiten gaan”, aldus Patarkatsisjvili in een vraaggesprek met Georgische media. De politiechef had de vraag bevestigend beantwoord en gezegd dat een moord „geen probleem” is. „Ik vertel dit om aan te tonen dat dit regime crimineel is”, aldus Patarkatsisjvili.

Volgens de miljardair heeft het bewind van Saakasjvili meer dan eens een moordcomplot tegen hem gesmeed. In een geval kreeg een beruchte Tsjetsjeense rebel geld om hem te vermoorden omdat hij een Russische agent zou zijn.

Patarkatsisjvili zei tot nu toe over de moordaanslagen te hebben gezwegen om zijn eigen imago te beschermen, „gezien het feit dat zo veel mensen achter me aan lijken te zitten”.

Hij zei te verwachten dat tot de presidentsverkiezingen „meer chantage en druk” van de kant van de regering te zien zal zijn, „omdat ze bang zijn te verliezen”. „Ze schrijven hun eigen opiniepeilingen en vertellen dat ze 64 procent steun hebben. Maar langzaamaan zien ze de werkelijke situatie van het land en worden ze natuurlijk bang”, aldus Patarkatsisjvili .